Διαδικτυακή εκπαιδευτική διάλεξη περί Οινολογίας και Οικοτεχνίας από το ΙΕΚ ΛΥΔΙΑ

Κοινωνία

Οι σπουδαστές των ειδικοτήτων του ΙΕΚ ΛΥΔΙΑ, «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)»  «Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής»,  «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», «Στέλεχος  Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού», και λοιπών ειδικοτήτων τουριστικών επαγγελμάτων,  είχαν την ευκαιρία, το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Απριλίου, να παρακολουθήσουν μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη οινικού περιεχομένου και οικοτεχνικής επεξεργασίας τοπικά παραγόμενων αγαθών. 

Ομιλητές ήταν οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Ξηρομερίτη κ.κ. Αλέξανδρος  και Χριστίνα Ξηρομερίτη.

Ο κ. Ξηρομερίτης ως οινολόγος-τεχνολόγος ποτών ανέλυσε τις καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται, τη διαδικασία οινοποίησης, αλλά και τις ενέργειες προώθησης των οίνων του Κτήματος στην εγχώρια, αλλά και σε διεθνείς αγορές.  

Η διάλεξή του αποτέλεσε μια εισαγωγή στην αμπελουργία, την οινολογία, την οργανοληπτική αξιολόγηση και το μάρκετινγκ του κρασιού, ενώ έγινε και παρουσίαση των κανόνων διατήρησης του εμφιαλωμένου κρασιού. Τέλος, παρατέθηκαν οι δεξιότητες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρασιού με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ποιότητά του, η οποία θα είναι σε θέση να επιτρέψει την ορθή προώθησή του στην αγορά.

          Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από την τεχνογνωσία και την εμπειρία του κ. Αλέξανδρου Ξηρομερίτη τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν ένα κρασί υψηλής ποιότητας.

Η κα Χριστίνα Ξηρομερίτη, από την πλευρά της αναφέρθηκε στην μεταποίηση  αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα σε προϊόντα τα οποία παράγονται από τη μεταποίηση, μικρής κλίμακας, αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής, από τον επαγγελματία αγρότη, στη μονάδα προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής, τα οποία προορίζονται για τα σημεία διάθεσης.

Με αυτόν τον τρόπο οι σπουδαστές  κατανόησαν και εξοικειώθηκαν με την έννοια λειτουργίας μιας μικρής οικοτεχνίας. 

Τις δύο ομιλίες ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, καθώς οι σπουδαστές έθεσαν πολλές ερωτήσεις στους δύο ομιλητές.

          Η Διεύθυνση του  εκπαιδευτικού Φορέα ΛΥΔΙΑ κα Διονυσία Χατζηχηδίρογλου και  ο κ. Βασίλης Καπετανάκης εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στους κ. Αλέξανδρο και κα Χριστίνα Ξηρομερίτη  για την αποδοχή της πρόσκλησης και την εξαιρετική τους ομιλία.

          H συγκεκριμένη δράση του ΙΕΚ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς διαδικτυακών εκπαιδευτικών διαλέξεων που έχουν ως  στόχο την πληρέστερη κατάρτιση των σπουδαστών.

Το Ι.Ι.Ε.Κ ΛΥΔΙΑ,  την εποχή των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, αντικαθιστά τις δια ζώσης εκδηλώσεις  με εξ αποστάσεως στοχευμένες δράσεις,  με σκοπό πάντα τη συνεχή εξέλιξη και επιμόρφωση των σπουδαστών  του.

ΙΙΕΚ ΛΥΔΙΑ: ΕΡΧΕΣΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ … ΦΕΥΓΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ!