Μπ. Σκούφα: «Για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και την διαφάνεια, να κατατεθούν τα αναλυτικά στοιχεία των προσλήψεων των 7.000 υγειονομικών από την κυβέρνηση της Ν.Δ».

Πολιτική Υγεία

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία ζητούνται αναλυτικά στοιχεία των 7.000 προσλήψεων υγειονομικών στην περίοδο της πανδημίας. Συνυπογράφουν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

7.000 προσλήψεις στην περίοδο της πανδημίας

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας σε δελτίο τύπου στις 7 Δεκεμβρίου 2020 ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι «εν μέσω πανδημίας, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό 7.000 υγειονομικών. Περίπου 4.000 νοσηλευτές, 800 γιατροί και οι υπόλοιποι ήταν λοιπό προσωπικό».

Ενημέρωση για τις προσλήψεις, τις ειδικότητες, τις περιοχές, τις συμβάσεις

Στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητείται από τον υπουργό Υγείας σε ψηφιακή μορφή, το αρχείο με τα στοιχεία των ανωτέρω διορισμών, για κάθε διορισθέν πρόσωπο, ο τόπος κατοικίας τους, η ομάδα πρόσληψης, η ειδικότητα για την οποία έγινε η πρόσληψη, καθώς και μια σειρά άλλων στοιχείων όπως η ακριβής ημεροχρονολογία πρόσληψης, περιφερειακή ενότητα πρόσληψης, η ακριβής επωνυμία μονάδας υγείας πρόσληψης, πότε ανέλαβαν καθήκοντα, η ειδικότητα της πραγματικής απασχόλησης.

Τήρηση των κανόνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εάν θεωρηθεί ότι η συλλογή και κατάθεση των ανωτέρω στοιχείων παρά το γεγονός ότι ζητούνται με επαρκείς και λογικούς περιορισμούς λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πρέπει να εγκριθεί  από τον Υπεύθυνο προστασίας (Προσωπικών) Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, ή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τότε ζητείται η προώθηση όλης της σχετικής αλληλογραφίας κατά τη στιγμή της υποβολής του τυχόν αιτήματος / ερωτήματος του υπουργού, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα υποβολής των απόψεών τους, προς υποστήριξη του δίκαιου και νομίμου της αιτήσεώς τους περί κατάθεσης εγγράφου σύμφωνα με τον Κώδικα της Βουλής.