H εκμίσθωση των παραλιακών ακινήτων στην Καλλιθέα, οι αντιδράσεις, το ιστορικό

Κοινωνία

Το ζήτημα της εκμίσθωσης δυο παραθαλάσσιων ακινήτων στην παραλία Καλλιθέας του δήμου Κατερίνης σε ιδιώτες από την ΕΤΑΔ, επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη βδομάδα το θέμα αναδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης από τον πρώην αντιδήμαρχο Βαγγέλη Κήπου και τον επικεφαλής του συνδυασμού “Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα” Θανάση Λιακόπουλο. Στην ίδια συνεδρίαση ο Σάββας Χιονίδης, βουλευτής και πρώην δήμαρχος, ζήτησε να πάρει θέση το Δ.Σ και να ταχθεί με τα συμφέροντα των δημοτών όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Νταντάμης δήλωνε άγνοια, αφού δεν είχε “ενημέρωση υπηρεσιακά”. Στην ίδια συνεδρίαση έγινε γνωστή και απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλλιθέας στην οποία εξέφραζαν την αρνητική άποψη τους για την εκμίσθωση των ακινήτων. Επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ υπηρεσιακώς δεν την είχε στα χέρια του για να την διαβάσει στους δημοτικούς συμβούλους , παρά το γεγονός ότι όπως είπε ο κ. Κήπου η απόφαση είχε πρωτοκολληθεί .

Τι είχε γίνει πριν τέσσερα χρόνια

Το ίδιο θέμα είχε απασχολήσει πριν από τέσσερα περίπου χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο με αρνητική απόφαση ως προς την πώληση των δυο αυτών ακινήτων. Εκείνη την περίοδο τα ακίνητα αυτά ήταν στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, μια διαδικασία η οποία σταμάτησε με την παρέμβαση και συνάντηση με τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του δημάρχου. Πέτυχαν, οι συγκεκριμένες περιοχές να περάσουν από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η οποία εκμισθώνει εκτάσεις και δεν προχωρά σε διαδικασίες πώλησης. Βέβαια αν είχαν προχωρήσει τότε οι διαδικασίες είτε για την εκμίσθωση στο δήμο Κατερίνης είτε- εάν ήταν εφικτό- την παραχώρηση, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για αυτό το θέμα.

Πρόσφατα η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα μιλώντας στην εκπομπή “Κίτρινη κάρτα”, στο ράδιο Ενημέρωση και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού, ξεκαθάρισε ότι η θέση της είναι να δοθεί στο δήμο Κατερίνης για αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών. Λίγες μέρες αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τις υπογραφές της κα Σκούφα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπου ανακοίνωναν την αντίθεση τους στην εκμίσθωση των δυο “φιλέτων” της παραλίας Καλλιθέας, ενώ σήμερα τόσο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τσιαμπέρας, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνει δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την εκμίσθωση των δυο ακινήτων.

Σήμερα επίσης ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος ζητά από τους βουλευτές του νομού, να διατυπώσουν και να αποστείλουν εκ των προτέρων και εγγράφως τις απόψεις τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, σχετικά με τον ανοικτό διαγωνισμό. «Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε κεντρικό επίπεδο χωρίς νωρίτερα να έχουμε ενημερωθεί ή εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ως Δήμος. Σας καλούμε να διατυπώσετε και να αποστείλετε εκ των προτέρων και εγγράφως τις απόψεις σας προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαι βέβαιος, ότι, η τεκμηριωμένη θέση σας για το θέμα, θα συντελέσει στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για την περιοχή», αναφέρει ο δήμαρχος Κατερίνης

Η προκήρυξη

Η προθεσμία για την προκήρυξη λήγει Πέμπτη 13 Μαΐου.   Πρόκειται για προκήρυξη διενέργειας   δύο  ηλεκτρονικών ανοικτών πλειοδοτικών για την μακροχρόνια εκμίσθωση  για 12 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για οκτώ  επιπλέον έτη. Τα παραθαλάσσια  ακίνητα βρίσκονται στην παραλία Καλλιθέας του Δήμου Κατερίνης. Το ένα είναι 5.494,00 τετραγωνικά μέτρα και τιμή εκκίνησης 20.000 ευρώ και το δεύτερο 43.482,18 τετραγωνικά μέτρα με τιμή εκκίνησης 30.000 ευρώ.

Οι περιοχές

Φορέας: ΕΤΑΔ
Είδος Ακινήτου: Τουριστικό
Φάση Διαγωνισμού: Ανοικτός Διαγωνισμός – A Φάση
Κατηγορία Συναλλαγής: Εκμίσθωση
Τρόπος Πληρωμής: Με ΔόσειςΠληροφορίες Διαγωνισμού

Είδος Διαγωνισμού: Ανοικτού Τύπου
Χρόνος Έναρξης: 31/03/2021 11:00:00
Χρόνος Λήξης: 13/05/2021 12:00:00
Τιμή Εκκίνησης: €20.000

Πληροφορίες Ακινήτου

Εντός Σχεδίου ΠόλεωςΌχι
Τετραγωνικά Μέτρα Οικοπέδου5.494,00
Τετραγωνικά Μέτρα Κτισμάτων
Όροφος
Δωμάτια
ΔιαθεσιμότηταΕλεύθερο
ΠεριγραφήΠαραθαλάσσια έκταση στην περιοχή Καλλιθέα Πιερίας έκτασης 5.494 τ.μ.

Φορέας: ΕΤΑΔ
Είδος Ακινήτου: Τουριστικό
Φάση Διαγωνισμού: Ανοικτός Διαγωνισμός – A Φάση
Κατηγορία Συναλλαγής: Εκμίσθωση
Τρόπος Πληρωμής: Με Δόσεις

Είδος Διαγωνισμού: Ανοικτού Τύπου
Χρόνος Έναρξης: 31/03/2021 11:00:00
Χρόνος Λήξης: 13/05/2021 12:00:00
Τιμή Εκκίνησης: €30.000

Πληροφορίες Ακινήτου

Εντός Σχεδίου ΠόλεωςΌχι
Τετραγωνικά Μέτρα Οικοπέδου43.482,18
Τετραγωνικά Μέτρα Κτισμάτων
Όροφος
Δωμάτια
ΔιαθεσιμότηταΕλεύθερο
ΠεριγραφήΠαραθαλάσσια έκταση στην περιοχή Καλλιθέα Πιερίας έκτασης 43.482,18 τ.μ.

.