Σοφία Μαυρίδου: «Η ώριμη στιγμή της ίδρυσης Αθλητικού Μουσείου στην Πιερία»

Απόψεις Πολιτισμός

Η Πιερία διαθέτει πλούσια αθλητική ιστορία με δεκάδες ομάδες και αθλητές όλων των αγωνισμάτων με αξιόλογες διεθνείς και πανελλήνιες επιτυχίες. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον Πιερικό, τον Αρχέλαο, τον Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης, και πολλές άλλες ομάδες και αθλητικούς συλλόγους μας με χρυσές σελίδες στην ιστορία διαφόρων αθλημάτων. Όλο αυτό το δυναμικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσα από φωτογραφίες, ενδυμασίες, όργανα άθλησης, βραβεία, προσωπικές αναφορές των πρωταγωνιστών, συλλεκτικό έντυπο υλικό με σχετικές αναφορές και άλλου τέτοιου είδους ντοκουμέντα σε ένα σύγχρονο και πολυχρηστικό Μουσείο Αθλητισμού που θα προάγει τα υγιή πρότυπα του αθλητισμού.

Το Μουσείο αυτό, μπροστά στην πρόκληση της ψηφιακής εποχής με την επέλαση του διαδικτύου και τη δημιουργία αμέτρητων εφαρμογών, θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με μια μεγάλη ποικιλία τεχνολογικών μέσων επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας για όλο το φάσμα λειτουργίας του, προκειμένου να ανταποκριθεί και στο πολυδιάστατο ρόλο του ως φορέα συλλογής, διατήρησης, διαφύλαξης, μελέτης, ερμηνείας, τεκμηρίωσης, έκθεσης του πλούσιου αθλητικού-πολιτιστικού αποθέματος της Πιερίας και παράλληλα πληροφόρησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας του κοινού.

Το Αθλητικό αυτό Μουσείο δεν θα είναι ένας απλός θεματοφύλακας συλλογών, αλλά ένας σύνθετος θεσμός με επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό συγχρόνως ρόλο.

Στην διαπιστωμένη αυτή ανάγκη ίδρυσης ενός αθλητικού μουσείου στον νομό Πιερίας επικουρεί η ύπαρξη πληθώρας συλλεκτών αρχειακού υλικού, εφημερίδων και περιοδικών αλλά και προσωπικές συλλογές πρωταθλητών, αθλητών αλλά και των δεκάδων αθλητικών Συλλόγων και Σωματείων μας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σχεδιάζει ήδη να διοργανώσει, όταν βέβαια το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, επετειακές δράσεις με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών από την ίδρυση του Πιερικού με βάση την πλούσια συλλογή των αδελφών Νικόλαου και Δημήτριου Ξενίδη.

Η ίδρυση ενός αθλητικού μουσείου στην περιοχή μας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των τριών Δήμων μας, του Επιμελητηρίου, της ΕΠΣ Πιερίας και όλων των παμπιερικών αθλητικών ομοσπονδιών σε όλα τα αθλήματα καθώς και όλων των αθλητικών συλλόγων του νομού, θα διαδραματίσει πολυσήμαντο ρόλο για την τοπική μας κοινωνία και θα συμβάλει τα μέγιστα στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητα ζωής και την επίτευξη της μετάδοσης της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο.

Αφενός με τα ευρήματα που θα διαθέτει και αφετέρου με τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και το εποπτικό του υλικό, θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης του κοινού της ευρύτερης περιοχής αλλά και τουριστών, γεγονός που θα τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία αλλά και την κοινωνική ταυτότητα της πόλης μας. Παράλληλα θα συμβάλλει στην διατήρηση της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς με εστίαση στον αθλητισμό και την μετάδοσή της στις νέες γενιές με σκοπό να καταστούμε όλοι ενήμεροι για τις αξίες των στοιχείων της αθλητικής κληρονομιάς μας.