Στη Βουλή η τροπολογία που δίνει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ

Αγροτικά

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας του ΥΠΑΑΤ που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, το καθεστώς λειτουργίας στα καταστατικά των οργανισμών αυτών είναι παλιό και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών σαν και αυτές που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας.  Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν μία σειρά διοικητικών προβλημάτων που αφορούν τόσο στη θητεία όσο και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη λειτουργία τους.

Η συγκεκριμένη προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τα παρακάτω:

Πρώτον. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον οικείο Περιφερειάρχη να παρατείνει τη θητεία των υφισταμένων ΔΣ από την ημερομηνία λήξης της μέχρι την ανάδειξη των νέων ΔΣ και το αργότερο έως την 30η.6.2021. Η διάρκεια της παράτασης της θητείας των ΔΣ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δύο (2) μηνών, με δυνατότητα εκ νέου παράτασης, αν εξακολουθούν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Ωστόσο, όταν αρθούν τα μέτρα, επιφορτίζονται οι Περιφέρειες με την υποχρέωση να γίνουν κανονικά οι εκλογικές διαδικασίες.

Δεύτερον. Προκειμένου να ληφθούν κάποιες κρίσιμες αποφάσεις όπως η έγκριση των προϋπολογισμών και επειδή δεν είναι δυνατόν να παρθούν οι αποφάσεις αυτές από τη Γενική Συνέλευση όπως προβλέπει το καταστατικό, επιτρέπεται με την τροπολογία η έγκριση του προϋπολογισμού να γίνεται είτε δια περιφοράς είτε μέσω τηλεδιάσκεψης ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο.

Τρίτον. Με απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνεται η δυνατότητα να καθορίζονται οι λειτουργίες εφαρμογής του παρόντος όσο καιρό διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, η τροπολογία αποτελεί μείζονος σημασίας για τον αγροτικό τομέα, δίνει λύση στο  πρόβλημα και αποτελεί την απόδειξη, πως το ΥΠΑΑΤ αναγνωρίζει και κατανοεί κάθε νέο και παλιό ζήτημα και συμβάλει καθοριστικά στην επίλυσή του.