Πρόγραμμα Νέων Γεωργών & Κτηνοτρόφων

Αγροτικά

Την Τετάρτη, 10 Μαρ 2021, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί όλους σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με αντικείμενο την συμμετοχή στην διαβούλευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εν όψει της Προδημοσίευσης ή/& Προκήρυξης του Προγράμματος Νέων Γεωργών μέσα στο 2021.

Η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση θα μεταδίδεται ταυτόχρονα παντού από το site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr και θα δίνει δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και παρατηρήσεων ή τοποθετήσεων στο facebook στο site του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.

Ποια είναι η άποψή των αγροτών για την προσέλκυση Νέων Αγροτών? Εκτός από την προσέλκυση με πιθανή πριμοδότηση 35.000-40.000€, πρόκειται να δοθούν και κάποιες άλλες δυνατότητες, ή θα συνεχίσουν να τους αποκλείουν από τις επιδοτήσεις, με πρώτη καταστροφική πολιτική τα λεγόμενα «ιστορικά δικαιώματα»?

Εκείνα τα «Ιστορικά δικαιώματα» κατάντησαν «Αρχαία προνόμια» με κληρονομικά απαράδεκτα δικαιώματα. Οι κάποτε διατελέσαντες ενεργοί αγρότες έχουν «γαντζωθεί» σε κρατικά κληρονομικά προνόμια, «κλέβοντας» το μέλλον από τους νεότερους αγρότες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά καταστρέφουν μαζί με τους νέους και τον υγιή ανταγωνισμό, διότι παρεμβαίνουν στην αγορά επιτρέποντας σε δύο γείτονες καλλιεργητές να εισπράττουν εκτός από την τιμή της αγοράς, και άνισες επιδοτήσεις για ίδιες καλλιέργειες. Έτσι ο «παλαιός» αγρότης μπορεί να ελιχθεί εμπορικά και να αντέξει οικονομικά, αποδεχόμενος μικρότερη τιμή αγοράς, καθόσον εισπράττει υπερβολικά διαφορετικά ποσά ενισχύσεων. Ο νέος αγρότης είτε πρέπει να δεχθεί την μικρότερη τιμή του ανταγωνιζόμενου γείτονα-«παλιού αγρότη» ή να μην επιβιώσει επαγγελματικά.

Η εικόνα γίνεται τραγική αν αναλογισθεί κάποιος ότι την ίδια στιγμή ο «νέος αγρότης» πρέπει να βρει κεφάλαια για να επενδύσει σε υποδομές και εξοπλισμό (συνήθως μια μέση αγροτική εκμετάλλευση είναι στην Ελλάδα ύψους 150.000€).

Και ο «νέος αγρότης» προσπαθεί να μπει στην αγορά αγροδιατροφικών ή άλλης παραγωγής σχεδόν χωρίς καμιάς μορφής εμπορική πίστη …

Ταυτόχρονα ο «νέος αγρότης ή αγρότισσα» προσπαθεί να κοινωνικοποιηθεί και να γίνει δεκτός/η σε μια δομημένη αγροτική κοινωνία.

Ενώ αναζητεί σύντροφο για μια νέα ζωή, και βέβαια πρέπει να «χτίσει» ένα νέο σπιτικό για να μπορέσει να κάνει την οικογένειά του.

Όλα τα παραπάνω δύσκολα, ενώ ο «νέος αγρότης» διερευνά-αναζητεί εναγωνίως διέξοδο προς την αγορά, προς εμπόρους ή προς τους καταναλωτές.

Εάν μάλιστα σχεδιάζει κάποιας μορφής χρηματοδότηση το Τραπεζικό σύστημα είναι σχεδόν επτασφράγιστα «κλειστό» ή παρουσιάζει κάποιες περίεργα «πονηρές» εναλλακτικές

Σχεδόν όλα «αρνητικά» ή έστω γεμάτα προκλήσεις, χωρίς θεσμοθετημένο σύστημα παροχής συμβουλών, με ανύπαρκτες Γεωργικές Εφαρμογές και, δυστυχώς, χωρίς επαρκή Αγροτικά Σχολεία και χωρίς ικανοποιητική Αγροτική Εκπαίδευση & Αγροτική Επαγγελματική Κατάρτιση.

ΟΛΑ «ΑΡΝΗΤΙΚΑ» ή σκληρά «προκλητικά» … Αντισταθμίζονται όλα αυτά τα αρνητικά με το «τυράκι» των 35.000-40.000€?

Θα μπορούσε κάποιος σοβαρά προβληματισμένος ειλικρινής συμπολίτης να μας εξηγήσει, γιατί ένας «νέος αστός επιχειρηματίας» δεχόταν παλαιότερα κρατική επιδότηση μέχρι 25.000€ μόνο με την παρουσίαση παραστατικών δαπανών, χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση, ενώ από τον «νέο αγρότη» απαιτούν δέσμευση 5ετή, 7ετή ή παλαιότερα 10ετή?

Θα μπορούσε κάποιος ψύχραιμος παρατηρητής να μας εξηγήσει γιατί ο «νέος αγρότης» πρέπει να έχει προϋπάρξει κάποιας «light μορφής» αγρότης (απαίτηση προεγραφής στο ΟΣΔΕ), και δεν απαιτείται ανάλογη-ομόλογη δραστηριότητα από κάποιον υποψήφιο «νέο αστό επιχειρηματία»?

Παντού φυτρώνουν θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, και τώρα τελευταία και εικονικές θερμοκοιτίδες αστικής επιχειρηματικότητας, αλλά δεν υπάρχουν πουθενά «θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας». Δεν υπάρχουν Πειραματικά αγροκτήματα, σαν μια μορφή θερμοκοιτίδας στον αγροτικό χώρο.

Αγρότης δεν είναι μόνο επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής. Εάν ο/η μελλοντικός/ή σύντροφος δεν επιθυμεί ή έστω δεν σέβεται επαρκώς τον αγροτικό τρόπο ζωής και επιλέγει αστική ζωή σε κωμόπολη ή πόλη, ο/η «νέος αγρότης» θα αποτύχει και η επένδυση-προσέλκυση θα πάει σχεδόν «χαμένη».

Υπάρχει περίπτωση να επιδοτηθούν νέα ζευγάρια που επιλέγουν να ζήσουν στον αγροτικό χώρο, με ενισχυμένο υπερδιπλάσιο της πρόβλεψης για ένα «νέο αγρότη»?

Η μονάδα εργασίας στον αστικό χώρο είναι ο εργαζόμενος. Ο εργαζόμενος αστός άνδρας. Η αστή εργαζόμενη γυναίκα. Το πιθανά εργαζόμενο παιδί. Η μονάδα εργασίας στην αγροτική κοινωνία είναι η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, αν και φορολογικά ταλαιπωρούν την αγροτική οικογένεια, «επιβάλλοντας» ακόμα ένα περίεργο ιδιότυπο «διαζύγιο» για επιχειρηματικούς και μόνο λόγους της στρεβλής αστικής νοοτροπίας, που ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ τις αξίες της αγροτικής κοινωνίας, ή συνειδητά την υποτιμά …

Η αγροτική ζωή και η αγροτική κοινωνία είναι στενά συνδεδεμένη με τον τόπο. Η Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα είναι το εργαλείο του μέλλοντος των αγροτικών περιοχών. Ο αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος (φυσικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, τεχνολογικού κλπ). Η Άυλη κληρονομιά είναι η ενσωματωμένη στην αγροτική κοινωνία διαδικασία επιβίωσης. Τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας συσπειρώνουν ποιοτική παραγωγή, με ποιοτική μεταποίηση και με ποιοτικές υπηρεσίες τουρισμού. Η Κοινωνική Οικονομία (συνεργατισμοί) είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο οικονομικής διαχείρισης για τον αγροτικό κόσμο. Οι Τοπικές Ομάδες Δράσης (Local Action Groups) είναι ίσως το ιδανικότερο εργαλείο αναπτυξιακής δράσης στην ύπαιθρο, στον αγροτικό τομέα.

Θα μπορούσε να εξετασθεί-μοριοδοτηθεί η συμμετοχή σε συλλογικότητες όπως σε ΤΟΠΙΚΕΣ Αγορές Αγροτών, σε τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, σε τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους, σε τοπικά σύμφωνα ποιότητας, σε τοπικούς Συνεταιρισμούς, σε Τοπικές Ομάδες Δράσης, σε τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες, σε τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών… ή είναι υπερβολικά εξτρεμιστική προσέγγιση για «μαγκωμένα» μυαλά γραφειοκρατών που ενδιαφέρονται απλά να μοιράσουν «προεκλογικά» ελπίδες και λεφτά? …

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6998282382), κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής προσκαλεί όλους σε μια δημόσια συζήτηση την Τετάρτη, 10 Μαρ 2021, στις 12.00, σαν μια συμβολή στην διαβούλευση του Υπουργείου ΑΑΤ που βρίσκεται στο http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα