Συνάντηση της βουλεύτριας Ε. Σκούφα με την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δ. Κωνσταντίνου

Κοινωνία Πολιτική

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης  επισκέφτηκε την Παρασκευή 19/2 η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και συναντήθηκε με την Πρόεδρο Δέσποινα Κωνσταντίνου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης η κ. Κωνσταντίνου ανέλυσε διεξοδικά τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Πιερία, ιδιαίτερα σε καιρό πανδημίας.

Η ανασφάλεια των εργαζομένων και τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης

Η πρόεδρος τόνισε τη γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί σε όλους για την επόμενη μέρα, το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πολλές κατηγορίες εργαζομένων παραμένουν έως σήμερα ακάλυπτες, την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου των γιατρών εργασίας, την έλλειψη ελέγχων στον βαθμό που είναι πραγματικά αναγκαίος από το ΣΕΠΕ λόγω της αποδυνάμωσής του από προσωπικό και εξαιτίας των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση ΝΔ στους εργοδότες να δηλώνουν εκ των υστέρων τις  αναστολές εργασίας και τις υπερωρίες, καθιστά τους ελέγχους από το ΣΕΠΕ σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικούς. Αναφέρθηκε ακόμη σε καταγγελίες που έχει δεχτεί η ίδια ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καταγγελίες δηλαδή για διακρίσεις στους χώρους εργασίας, για εκφοβισμό και οικονομική βία, καθώς και για ηθική και σεξουαλική παρενόχληση εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο σαφώς έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων από αυτού του είδους τις παραβατικές συμεριφορές εργοδοτών ή ακόμη και συναδέλφων.

Οι ανάγκες και τα αιτήματα

Η κ. Κωνσταντίνου ζήτησε εκ νέου την άμεση νομοθέτηση της “κάρτας εργασίας” ώστε να δηλώνεται σε πραγματικό χρόνο η άφιξη και αποχώρηση του εργαζόμενου από την εργασία του. Ακόμη, πάγιο αίτημα αποτελεί να υπολογίζεται ο ασφαλιστικός χρόνος των εργαζομένων που κατέθεσαν μονομερή αίτηση αναστολής εργασίας ώστε να μην χάσουν την ασφαλιστική  τους ικανότητα για το 2021. Τα 50 ένσημα ως ικανός χρόνος εργασίας για το επίδομα ανεργίας να ισχύσουν στην πράξη και για τους εποχικά εργαζόμενους, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, όπως πχ τα διαλογητήρια. Να δοθεί η αρμοδιότητα ώστε οι εργασιακές διαφορές να λύνονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και όχι πάντα από τα δικαστήρια και μάλιστα πολλές φορές μακριά από την πόλη διαμονής. Αναγκαία είναι η εργασιακή κάλυψη των ευπαθών ομάδων εν μέσω πανδημίας και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ισχύει και στο δημόσιο, μιας και η σχετική ΚΥΑ αναφέρει εργαζόμενους μόνο πληττόμενων επιχειρήσεων και δεν έχει αναδρομική ισχύ αν και εκδόθηκε πολύ αργότερα από την έναρξη της πανδημίας. Τόνισε επίσης, την ανάγκη αξιοποίησης των εργαζομένων από το πρόγραμμα νέων πτυχιούχων για την άμεση έκδοση των εκατοντάδων εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων και στην Πιερία, καθώς και την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τη συγχώνευση των ασφαλιστικών φορέων.

Στήριξη από την κα Σκούφα με νέες  κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις

Η κ. Σκούφα από την πλευρά της δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις τακτικές επαφές με το Εργατικό Κέντρο και θα προχωρήσει άμεσα και σε νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και η ίδια αλλά και άλλοι συνάδελφοί της στην βουλή. Ζήτησε να ενημερώνεται άμεσα για τα θέματα των εργαζομένων στην Πιερία και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της  σε θέματα που χρήζουν άμεσης κοινοβουλευτικής ή θεσμικής παρέμβασης.