Άμεση ένταξη των αντιπλημμυρικών έργων του Αρχαιολογικού χώρου του Δίου σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης

Πολιτική Πολιτισμός Τουρισμός

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο Βουλευτή Φ.Μπαραλιάκος με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου.

Κορυφαία προτεραιότητα που έθεσε ο Φώντας Μπαραλιάκος στον κ. Διδασκάλου αποτέλεσε ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίον, ο οποίος έπειτα από κάθε έντονη βροχόπτωση πλημμυρίζει με συνέπεια τον κίνδυνο σημαντικών φθορών και καταστροφών στα αρχαία μνημεία. Το συγκεκριμένο έργο, άλλωστε, αποτέλεσε προϊόν πρωτοβουλίας και του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο σε συνεργασία με την επισταμένη και διαρκή ενασχόληση του βουλευτή τους τελευταίος μήνες, έχει ήδη ωριμάσει και δρομολογείται η τάχιστη υλοποίησή στο άμεσο χρονικό διάστημα με την ένταξη για αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η χρηματοδότηση του έργου από κοινοτικούς πόρους με τις προδιαγραφές που απαιτούνται όχι μόνο θα επιλύσει αποτελεσματικά και δια παντός το μείζον αυτό πρόβλημα αλλά θα αναβαθμίσει σημαντικά το πολιτιστικό φορτίο της ευρύτερης περιοχής του Δίου. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από φυσικά φαινόμενα είναι η αναγκαία συνθήκη για την ανάδειξη και διεθνή τους ακτινοβολία.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Φώντας Μπαραλιάκος ανακίνησε το θέμα της μεταφοράς των αρχαίων ευρημάτων της Β.Πιερίας στο Μουσείο του Μακρυγιάλου και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις. Έπειτα από την ανάδειξη του ζητήματος με μια σειρά επιστολών του ο βουλευτής επέμεινε μετ’ επιτάσεως στην υλοποίηση αυτής της ενέργειας, η οποία θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή ανάπτυξης για το πολιτιστικό προϊόν του νομού.

Ο Φώντας Μπαραλιάκος έχει ιεραρχήσει ψηλά στις προτεραιότητές την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Πιερίας μας και σε συνεργασία με τους φορείς του Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τάχιστα τις δεσμεύσεις για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής.