Διαμαρτυρία φοιτητών από την Πιερία στην πλατεία Δημαρχείου για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση (video+φωτο)

Κοινωνία

Στην πλατεία Δημαρχείου συγκεντρώθηκαν πριν από λίγη ώρα φοιτητές και φοιτήτριες με καταγωγή από την Πιερία, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση. 

Οι φοιτητές κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα , τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας , εξέφρασαν την αντίδραση τους στα όσα προτείνονται.

Δηλώσεις της Αρχοντίας Παπαγεωργίου φοιτήτρια Καλών Τεχνών

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CjTZEtoKLU4[/youtube]

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους  με τις σχολές τους  κλειστές εδώ και 10 μήνες, χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα πρόληψης και προστασίας για την επαναλειτουργία τους, η κυβέρνηση καταθέτει νέο νομοσχέδιο. Μειώνει τον προϋπολογισμό για το 2021 κατά 8% ενώ ταυτόχρονα δίνει 30 εκατ. για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου και κάμερες ασφαλείας.

«Το νομοσχέδιο παράλληλα προβλέπει σε:Διαγραφές φοιτητών με ν+2, ν+3, σε μια εποχή μάλιστα που μεγάλο ποσοστό φοιτητών αναγκάζονται να εργαστούν, ώστε να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, δεν έχουν πάρει απολύτως κανένα μέτρο ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους όσοι φοιτητές  εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Μας λένε δηλαδή ότι θα πεταχτούν στα σκουπίδια οι κόποι όλων αυτών των φοιτητών, τόσο για να περάσουν  στις σχολές τους, όσο και για να επιτύχουν σε ένα μεγάλο όγκο μαθημάτων. Δίνει πελατεία σε ιδιωτικά κολέγια, μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας έτσι τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Πειθαρχικές αλλαγές με τιμωρίες, διαγραφές, έως και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές για κινητοποιήσεις ή παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα. Αντιμετωπίζουν τους φοιτητές που προσπαθούν να αγωνιστούν για να σπουδάσουν με δικαιώματα σαν εγκληματίες.

Ως φοιτητές με καταγωγή από την Κατερίνη και χωριά της Πιερίας, που πολλοί από εμάς έχουμε επιστρέψει στον τόπο καταγωγής μας μόνιμα, χωρίς να έχουμε τελειώσει τις σχολές μας, λόγω οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών μας να μας συντηρήσουν στην πόλη των σπουδών μας, αλλά και ως φοιτητές που παράλληλα με τις σπουδές μας εργαζόμαστε ώστε να βγάλουμε πέρα εμείς και οι οικογένειες μας, απαιτούμε:Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα πανεπιστήμια, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι απαράδεκτο έναν ολόκληρο χρόνο να μην μπορούμε να κάνουμε  εργαστηριακά μαθήματα και συνολικά μαθήματα που είναι απαραίτητο να γίνονται δια ζώσης όπως καλλιτεχνικά μαθήματα, χορός, μουσική, ζωγραφική για φοιτητές στις αντίστοιχες σχολές. Δεν θα ανεχτούμε άλλο η μόρφωσή μας να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Για όσο παραμένουν τα ιδρύματα κλειστά να δοθεί ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός,  τόσο για την παρακολούθηση των μαθημάτων όσο και για την εξασφάλιση της συμμετοχής μας στην εξεταστική . Ειδικά για όσους από μας διαμένουμε με τους γονείς μας οι οποίοι εργάζονται με τηλεργασία, και  με τα αδέλφια μας, τα παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω της πλατφόρμας webex, δημιουργείται πρόβλημα τόσο με το ίντερνετ όσο και με την διαθεσιμότητα των λάπτοπ,  με κίνδυνο να μην καταφέρουμε να  συμμετέχουμε στην εξεταστική του τρέχοντος εξαμήνου.Εδώ και τώρα να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις να μπορούν να μετακινηθούν οποτεδήποτε το επιθυμούν στις πόλεις σπουδών τους».