Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριο Σπήλιο Λιβανό

Αγροτικά Πολιτική

Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των αγροτών της Πιερίας και των ενεργειών της για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, η Βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριο Σπήλιο Λιβανό.

Κατά τη συνάντηση, η Βουλευτής αφού συνεχάρη και δια ζώσης τον Υπουργό για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, του έθεσε τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της Πιερίας, όπως προέκυψαν και από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη. Τα κυριότερα από αυτά:

1. Το ζήτημα των εργατών γης. Η Βουλευτής ζήτησε να παραταθεί η ισχύς του άρθρου 42 της από 01.05.2020 ΠΝΠ για τη μετάκληση των εργατών γης και τη φετινή χρονιά, καθώς επίσης να παραταθεί και η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης εργοσήμων των εργατών γης που μετακλήθηκαν βάσει της ως άνω διαδικασίας.

2. Τα ζητήματα που αφορούν τη νέα ΚΑΠ

3. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

4. Η περαιτέρω στήριξη των καπνοπαραγωγών, οι οποίοι μειώνονται κατά 10% ανά έτος, όπως άλλωστε και η ετήσια παραγωγή, με δυσμενείς συνέπειες για την τοπική οικονομία.

5. Το ζήτημα των νέων αγροτών, και ειδικότερα η ανάγκη να υπάρξει νέο πρόγραμμα για τη στήριξή τους.

6. Έθεσε επίσης στον Υπουργό τα προβλήματα που προκύπτουν από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανά μήνα και ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο καταβολής τους δύο η τρεις φορές το χρόνο, ζήτημα βέβαια που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της Βουλευτού και τη  διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία και στενή συνεργασία για τη διευθέτηση τόσο των επίκαιρων ζητημάτων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, όσο και των πάγιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου της Πιερίας. Προσεχώς άλλωστε αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για περαιτέρω ενίσχυση του  πρωτογενούς τομέα της Πιερίας και όλης της χώρας.