Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Π.Ε Πιερίας- Που έγιναν ρίψεις αλατιού, ποιοι είναι οι “ευαίσθητοι” δρόμοι- Σ. Μαυρίδου: “Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα”

Κοινωνία

Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνιση της στην Πιερία χθες βράδι δεν δημιούργησε προβλήματα στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο του νομού, καθώς τα μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας και των δήμων είχαν ήδη αναλάβει δράση. Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου   αργά χθες  το βράδι και νωρίς σήμερα  το πρωί σημειώθηκε  ελαφρά χιονόπτωση στην ορεινή Πιερία, στο  Ελατοχώρι, τον Άγιο Δημήτριο, τον  Κολινδρό. «Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και για αυτό από τα έκτακτα δελτία που μας ενημέρωσαν από την Δευτέρα, είχαμε κάνει  τον σχεδιασμό μας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, με την βοήθεια πάντα και των δήμων με τον δικό τους σχεδιασμό, ενημερωνόμαστε για να μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα που τυχόν υπάρξει», τονίζει η κα Μαυρίδου.

Που έριξαν αλάτι τα μηχανήματα της Π.Ε Πιερίας

Τα μηχανήματα της αντιπεριφέρειας ξεκίνησαν χθες ρίψεις αλατιού  στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο ξεκινώντας από τη νότια Πιερία,  Πλαταμώνα, παλαιό  Παντελεήμονα, Λεπτοκαρυά,  Καρυές, Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, στον δήμο Κατερίνης στην  13η εθνική οδό προς τον Άγιο Δημήτριο και όλα τα δημοτικά διαμερίσματα σε αυτή τη διαδρομή, προς Ελατοχώρι, στο νοσοκομείο, τον Αρωνά, τη Λαγόραχη, τον Μοσχοπόταμο και στο Ελατοχώρι  γυρνώντας  από την άλλη πλευρά του οδικού δικτύου σε Βρύα, Ρητίνη, με κατεύθυνση την Κατερίνη. Στον δήμο Πύδνας ΚολΙνδρού όλο το ορεινό τόξο,  Κολινδρός,  Αιγίνιο, Παλιάμπελα, Λιβάδι, Ρυάκια, Καστανιά,  Τρίλοβος με  κατεύθυνση πάλι Κατερίνη. Σε όλα τα σημεία έγινε ρίψη αλατιού και ο ίδιος σχεδιασμός θα γίνει και σήμερα μετά τις έξι το απόγευμα  μέχρι το πρωί. «Για όλο το τετραήμερο θα είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προλάβουμε ένα καιρικό γεγονός που είναι πιο έντονο, αλλά και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που ακολουθεί», σημείωσε η κα Μαυρίδου.

Τα «ευαίσθητα» σημεία που χρίζουν προσοχής

Στην ορεινή Πιερία σημεία όπως ο Άγιος  Δημήτριος, το Ελατοχώρι από την πλευρά της νότιας Πιερίας το οδικό δίκτυο του Πλαταμώνα με τον Παντελεήμονα, Λεπτοκαρυά, Καρυές και στην βόρεια Πιερία στο Τόξο Ρυάκια, Αιγίνιο, Κολινδρός, Καστανιά, Παλιάμπελα, Λιβάδι, Τρίλοβος, είναι τα «ευαίσθητα» σημεία, αυτά που χρειάζονται περισσότερο προσοχή σε τέτοιες καιρικές συνθήκες.  Όσο φτάνουμε στον αστικό ιστό τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. «Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε   σε μια έντονη χιονόπτωση, τι μπορεί να συμβεί. Σε ένα πολύ ασφαλές σημείο του επαρχιακού δικτύου μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Για αυτό όλες οι εργασίες  που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα  όπως διαγραμμίσεις,   λακκούβες ή κομμάτια ασφαλτόστρωσης,  αυτό το νόημα έχουν, να διασφαλίσουν την ασφάλεια  του πολίτη» επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Πρόληψη και από τους πολίτες

Ωστόσο, όπως λέει,  σε αυτές τις καιρικές συνθήκες  που είναι πολύ έντονες τα τελευταία χρόνια, το χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής δημιούργησε και  μεγαλύτερη ευθύνη και στον ίδιο τον πολίτη. «Σε αυτές τις καταστάσεις δεν αρκεί μόνο να κάνει πρόληψη η διοίκηση. Ο καθένας μας,  όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας.  Πρέπει να προσέχει να μην κάνει  άσκοπες μετακινήσεις, να έχει  αλυσίδες στο αυτοκίνητο. Να υπάρχει μια πρόληψη και από την πλευρά του πολίτη γιατί για όλα δεν είναι ευθύνη της διοίκησης», καταλήγει η κα Μαυρίδου.