Μπ. Σκούφα: «Δύο μήνες μετά το φιάσκο με τις μάσκες «αλεξίπτωτα» των μαθητών, η κυβέρνηση δεν έχει πει ούτε κουβέντα για ευθύνες και αποζημιώσεις»

Πολιτική

Μια σειρά ερωτημάτων  που δεν έχουν απαντηθεί έως σήμερα  στους πολίτες, θέτουν προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας, Εσωτερικών και Παιδείας,  με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, 40 ακόμη βουλευτές του κόμματος, αναφορικά με το φιάσκο των υφασμάτινων μασκών που μοιράστηκαν το Σεπτέμβριο στους μαθητές των σχολείων. Μια αποτυχία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των αρμόδιων υπουργείων, αποτυχία την οποία παραδέχθηκαν και στελέχη της Ν.Δ.

Οι βουλευτές ζητούν να κατατεθούν τα έγγραφα και τα στοιχεία από τα οποία θα προκύπτουν οι απαντήσεις – εξηγήσεις όσον αφορά την όλη διαδικασία για την κατασκευή των μασκών, (τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών, τις οδηγίες για την κατασκευή τους κλπ).

Από τότε που εμφανίστηκαν οι εν λόγω μάσκες, ουδεμία ευθύνη ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας ή και κάποιο συναρμόδιο Υπουργείο, τόσο για τις τερατώδεις αστοχίες, όσο και για την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την ακαταλληλότητά τους.

Οι βουλευτές ψέγουν την κυβέρνηση, διότι η δωρεά πλήρως ακατάλληλων κι εν τέλει άχρηστων «μασκών» στους μαθητές, πέραν του ότι ζημίωσε κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν κίνηση εντυπωσιασμού τελευταίας στιγμής του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο πέντε μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν προχώρησε σε κανένα σχεδιασμό και καμία ουσιαστική προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών – Υγείας – Εσωτερικών – Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Αναζήτηση ευθυνών για τις κυκλώπειες μαθητικές μάσκες πρόληψης μετάδοσης του κορωνοϊού CoVid-19

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους μοιράσθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές των σχολείων της επικράτειας περί τις 600.000 υφασμάτινες μάσκες προσώπου με προδιαγραφές πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού CoVid-19. Οι περισσότερες όμως από αυτές ήταν σε μέγεθος πολύ μεγαλύτερες από τα παιδικά πρόσωπα, ώστε στην ειδησεογραφία, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα έτυχαν εξόχως ειρωνικών σχολίων, για παράδειγμα παρομοιάσθηκαν με «αλεξίπτωτα», ενώ σύσσωμος ο τύπος, σε πληθώρα άρθρων του, χαρακτήριζαν την κρατική αυτή προμήθεια ως «φιάσκο», «σκάνδαλο» και με ρητορικά ερωτήματα δεχόντουσαν πάντως ότι τα «σπασμένα», δηλαδή την σπατάλη περίπου € 6,3 εκατ. για την κατασκευή εντέλει άχρηστου υλικού, θα την επωμισθεί ο Ελληνικός λαός, αδιαμαρτύρητα, «όπως πάντα».

Έτσι, προς τιμήν της, η βουλευτής της ΝΔ, κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «Είναι βέβαιο ότι ήταν μία παταγώδης αποτυχία» κάνοντας λόγο για ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Επειδή σε ευνομούμενη πολιτεία, δε νοείται η οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων πολιτών της για τις αδυναμίες, τυχόν της διοίκησής της και παρίσταται ανάγκη για να κατονομαστούν οι υπαίτιοι μέχρι φυσικού προσώπου, προκειμένου να αναζητήσει το Κράτος από αυτούς εντόκως τη ζημία που υπέστη.

Επειδή σήμερα, δύο (2) μήνες μετά το «φιάσκο», είναι αναμενόμενο ότι όλοι εξ υμών ως συναρμόδιοι Υπουργοί έχετε προβεί στις δέουσες και επιβαλλόμενες ενέργειες διαλεύκανσης της υπόθεσης αυτής, η οποία μάλιστα εγείρει ζητήματα διερεύνησης της τέλεσης των εγκληματικών πράξεων κακουργηματικής απάτης και απιστίας.

Επειδή το υπάρχον δημόσιο χρήμα, έχει εξοικονομηθεί με ανείπωτες, υπερδεκαετείς θυσίες των Ελλήνων πολιτών, όχι μόνον των φορολογουμένων και δεν υφίσταται περιθώριο ανοχής ή μοιρολατρικής προσέγγισης της κατασπατάλησης αυτού.

Επειδή είναι πλέον ζήτημα τιμής για την Κυβέρνησή σας η διαλεύκανση αυτής της αστοχίας-φιάσκου, σε όλη της την έκταση και όλες της τις διαστάσεις.
Με βάση τα παραπάνω,

Α. Ερωτάσθε:
1. Ποια τα πραγματικά περιστατικά και το ακριβές ιστορικό της άνω υπόθεσης;

2. Πότε συστήθηκε επίσημα από τον ΕΟΔΥ η χρήση μασκών από τους μαθητές των σχολείων της επικρατείας και πότε προκηρύχθηκε ο πρώτος ανοικτός διαγωνισμός;

3. Για ποιο λόγο εκχωρήθηκε στην ΚΕΔΕ η αρμοδιότητα της παραγγελίας των μασκών, ενώ οι υπηρεσίες της κεντρικής Κυβέρνησης κατέχουν κατά τεκμήριο καλύτερα τη νομοθεσία και τις διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων, ιδίως επειγόντων;

4. Είναι αλήθεια ότι οι υπερμεγέθεις μάσκες κατασκευάσθηκαν μόνον από συγκεκριμένους αναδόχους-κατασκευαστές και όχι από όλους;

5. Υπήρξε πράγματι κάπου ως προϋπόθεση το ότι «ο υποψήφιος Ανάδοχος θα πρέπει επί ποινή αποκλεισμού πριν την υπογραφή της σύμβασης να προσκομίσει δείγμα του είδους που πρόκειται να προμηθεύσει στην Υπηρεσία της ΚΕΔΕ» και αν ναι, τηρήθηκε αυτή;

6. Δεδομένης τότε της ανυπαρξίας περιθωρίου καθυστέρησης, με βάση ποια κριτήρια εμπειρίας εκάστου υποψηφίου κατασκευαστή εκτιμήθηκε η ικανότητα εκπλήρωσης της συμβατικής του υποχρέωσης και από ποιον έγινε η εκτίμηση αυτή;

7. Αν έχει ήδη καταβληθεί στους κατασκευαστές το αντίτιμο για τις υπερμεγέθεις μάσκες, ποιο το ακριβές κόστος της άνω υπόθεσης και κατά νομική ορολογία, ποια η «θετική ζημία» (του άρθρου 298 του Ελληνικού Αστικού Κώδικα) που υπέστη το Ελληνικό Κράτος και ποιο κονδύλιο του Δημοσίου βαρύνεται (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, RescEU ή κάτι άλλο);
8. Υπήρξαν οι δέουσες σχετικές ποινικές και αποζημιωτικές ρήτρες στις συμβάσεις μασκών που συνήφθησαν;

9. Ποια η τύχη των εγγυητικών επιστολών που κατέθεσαν οι ανάδοχοι-κατασκευαστές;

10. Ποιες οι ενέργειες, διοικητικές εξετάσεις και έρευνες στις οποίες όλοι Σας ομού, αλλά και έκαστος εξ υμών ως σε κάποια πτυχή συναρμόδιος Υπουργός -σίγουρα τόσο καιρό μετά- έχετε προβεί προκειμένου i) να ευρεθούν τα υπεύθυνα φυσικά πρόσωπα της ως άνω ζημίας και ii) να καταδικασθούν να αποζημιώσουν το Ελληνικό Κράτος, και κυρίως,

11. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχετε σχεδιάσει για τη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου περί κρατικών προμηθειών (ν. 4412/2016) και δη των ανοικτών διαγωνισμών όπως εν προκειμένω, προκειμένου τα παραδοτέα να περιγράφονται πέραν πάσης ασάφειας, η δε αναζήτηση του λάθους ή των λαθών να είναι συστηματικά οργανωμένη και αναδρομικά εντοπίσημη.

12. Υπολείπεται η παραγγελία και άλλων τεμαχίων μασκών και αν ναι, πόσων, με τι τιμή μονάδας και τι υπολειπόμενο κόστος;


Β. Καλείσθε να καταθέσετε στη Βουλή:

Τα έγγραφα και στοιχεία από τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται οι απαντήσεις σας, ιδίως στις ανωτέρω, υπ’ αριθμούς 2, 5, 6, 7, 9 και 10 Ερωτήσεις μας, καθώς και:
1. Σχετικές προκηρύξεις διαγωνισμών.

2. Πρακτικά συνεδριάσεων Επιτροπών, ιδίως α) περί εξέτασης και έγκρισης των προσκομισθέντων δειγμάτων μασκών και β) περί έγκρισης και παραλαβής των τελικών παραδοτέων.


Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ) Ζαχαριάδης Κώστας
Φίλης Νικόλαος Τζούφη Μερόπη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κων/νος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος ( Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος