Η δημοσιογραφική ατάκα 48 χρόνια πριν: Ο Πουρπουτίδης αποκρούει ακόμα στου Χαριλάου…

Αθλητικά

  Χαρακτηρίστηκε ως η δημοσιογραφική ατάκα της χρονιάς. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αθλητικά Νέα» στην έκδοση της Δευτέρας 22 Μαΐου 1972 μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΡΗΣ-ΠΙΕΡΙΚΟΣ 1- 0, που διεξήχθη στο γήπεδο Χαριλάου Θεσσαλονίκης μια μέρα πριν (21-5-1972) στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της τότε πρώτης εθνικής κατηγορίας.

  Ο τίτλος του δημοσιεύματος: «Ο ΠΟΥΡΠΟΥΤΙΔΗΣ ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ» με τη χαρακτηριστική λεζάντα της φωτογραφίας:

  «ΑΡΗΣ-ΠΙΕΡΙΚΟΣ 1-0. Είναι η πιο ωραία στιγμή του χθεσινού αγώνα του Χαριλάου. Ο Πουρπουτίδης με εκτίναξη αποκρούει σε κόρνερ μια καταπληκτική κεφαλιά-ψαράκι του Αλεξιάδη που προσγειώνεται στο έδαφος. Οι εκφράσεις των φιλάθλων που παρακολουθούν την πιο εντυπωσιακή φάση της περιόδου, είναι χαρακτηριστικές.» 

  Όλα αυτά περίπου πέντε δεκαετίες πριν. Τότε που ο Πιερικός ξεχώριζε στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ομάδα περίτεχνη, ομάδα ήθους και αγωνιστικής πειθαρχίας. Ο Πιερικός  που μεσουρανούσε από την ίδρυσή του το έτος 1961 και από την επόμενη χρονιά  και για μια δεκαετία στο τότε εθνικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, απολάμβανε το σεβασμό και την αναγνώριση όλου του φίλαθλου κόσμου της χώρας μας. Υποβιβάστηκε το 1972 στην δεύτερη εθνική κατηγορία, αλλά επέστρεψε και πάλι στην μεγάλη κατηγορία, τρία χρόνια μετά.

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΥΡΠΟΥΤΙΔΗΣ

  Ο Πέτρος Πουρπουτίδης διετέλεσε βασικός τερματοφύλακας της ομάδας της Κατερίνης και ένας από τους κορυφαίους αθλητές που ανέδειξε το Πιερικό ποδόσφαιρο.

  Ο Πέτρος  στον αγώνα του Χαριλάου το Μάιο του 1972 , στην κυριολεξία «κατέβασε τα ρολά» όπως συνηθίζεται να αναφέρεται στην ποδοσφαιρική διάλεκτο και δικαίως χειροκροτήθηκε για την απόδοσή του από το σύνολο των φιλάθλων που παρακολούθησαν τη συνάντηση. Μια συνάντηση η οποία συζητήθηκε πολύ.

  Στιγμή που αποτελεί αξιοζήλευτο κομμάτι της γεμάτης συγκινήσεις πορεία της ομάδας των «Ολύμπιων Θεών» όπως αποκλήθηκε από πολλούς, του Πιερικού εκείνων των αλησμόνητων χρόνων.

  Ο Πέτρος Πουρπουτίδης ξεκίνησε την καριέρα του στο εφηβικό τμήμα της νεοϊδρυθείσας ομάδας που προέκυψε από τη συνένωση των δύο ομάδων της Κατερίνης, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ολύμπου. Το 1961.

  Την αγωνιστική περίοδο 1966-1967 μεταπηδά στην πρώτη (ανδρική) ομάδα και πρωτοεμφανίζεται ως βασικός τερματοφύλακας στον αγώνα ΒΕΡΟΙΑ-ΠΙΕΡΙΚΟΣ 0-1

Προπονητής ο Ούγγρος Ντέζο Μπούτζακ.

  Το 1976 συνεχίζει την ποδοσφαιρική του πορεία στη γειτονική Α.Ε. Λάρισας και μαζί με άλλους αποδεσμευμένους αθλητές του Πιερικού, τοποθετούν τις βάσεις για τη δημιουργία της μετέπειτα πρωταθλήτρια Ελλάδας.

  Δύο χρόνια μετά επιστρέφει στην Κατερίνη και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ημιεπαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Πιερίας, τόσο ως τερματοφύλακας, όσο και ως προπονητής. Αργότερα πρωτοστατεί στη δημιουργία και κοινωνική-αθλητική ανάδειξη του Συλλόγου Παλαιμάχων Πιερικού.

  Σήμερα αναπολεί το γεμάτο επιτυχίες παρελθόν και τις ημέρες δόξας που γνώρισε η ομάδα της Κατερίνης, ενώ δηλώνει: «Ο Πιερικός αποτέλεσε καθοριστικό κομμάτι της ζωής μου.» Ελπίζει και εύχεται: «Τόσο εγώ όσο και όλοι οι παλαίμαχοι περιμένουμε να καμαρώσουμε την ομάδα μας και πάλι στην κορυφαία κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαι κοντά και δίπλα σε κάθε παραγωγική πρωτοβουλία που θα καταξιώσει τον Πιερικό.»

  Τέλος, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας, Πέτρος Πουρπουτίδης, ενθυμούμενος μια από τις αλησμόνητες στιγμές που του χάρισε το ποδόσφαιρο, σχολιάζει: «Σε συνάντηση της 32ης αγωνιστικής (24-5-1970) ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ-ΠΙΕΡΙΚΟΥ 1-1, τη σεζόν 1969-1970,στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου πραγματοποίησα μια από τις καλύτερες εμφανίσεις μου, ένοιωσα μοναδική συγκίνηση όταν οι φίλαθλοι πέρα του θερμού τους χειροκροτήματος στο πρόσωπό μου, παρότρυναν τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων Τάκη Οικονομόπουλο να διδαχθεί από την αγωνιστική μου απόδοση  και να ακολουθεί την τεχνική μου κάτω από τα δοκάρια. Αξέχαστη και τιμητική για εμένα στιγμή. Πραγματικό φίλαθλο πνεύμα.»

  Το δημοσίευμα αυτό αποτελεί κομμάτι της αξιοζήλευτης στο παρελθόν διαδρομής του Πιερικού. Αναγκαίο για την πληροφόρηση των νεότερων. Και όλων μας βέβαια, με την ελπίδα να ζήσει και πάλι η Πιερία στιγμές του μοναδικού χθες.

  Το δημοσιευμένο ιστορικό στιγμιότυπο της εφημερίδας «Αθλητικά Νέα» είναι από το πολύτιμο αρχείο του Κατερινιώτη συλλέκτη, Παναγιώτη Πετρίδη, ψηφιοποιημένο από τον έγκριτο δημοσιογράφο, Ανδρέα Γαλανό. Ένα μοναδικής αξίας υλικό που επιμελούνται η Μιράντα Παππά, εκπαιδευτικός-προϊσταμένη καινοτόμων δράσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι αδελφοί συλλέκτες Νικόλαος και Δημήτρης Ξενίδης οι οποίοι διαθέτουν το πληρέστερο αρχείο του Πιερικού από το 1961 μέχρι σήμερα καθώς και ο ιδιαίτερα δραστήριος αθλητικός παράγοντας, Δημήτριο Αδαμόπουλο του Αθανασίου. 

 Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης