Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας: “Η συμμετοχή όλων μας στον επικείμενο εμβολιασμό έναντι του SARS – COV 2 αποτελεί πράξη ύψιστης ατομικής ευθύνης”

Κοινωνία

Οι εμβολιασμοί είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αποτελούν μία παρέμβαση υγείας η οποία σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Τα εμβόλια συνιστούν τον πιο πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη και έλεγχο επιδημιών από μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα και συμβάλλουν με αυτόν  τον τρόπο στη διασφάλιση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σαφής εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης αποτελούν παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στην ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων που χορηγούνται στον πληθυσμό, μέσα από την τήρηση αυστηρών και συγκεκριμένων διαδικασιών ελέγχου. Διαδικασίες οι οποίες εφαρμόζονται και τηρούνται αυστηρά πριν τη χορήγηση κάθε εμβολίου.

Η λειτουργία των εμβολίων συνίσταται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόκληση παραγωγής αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης έναντι συγκεκριμένων αντιγόνων. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες κατηγορίες εμβολίων όπως τα αδρανοποιημένα , οι ζώντες εξασθενημένοι οργανισμοί, οι ιοί-φορείς και αυτά που βασίζονται στην ανοσιακή απάντηση που προκαλείται από την παρεντερική χορήγηση mRNA ή και DNA. H συναίνεση από τον εμβολιαζόμενο αποτελεί διαδικασία που εφαρμόζεται δεδομένου ότι ο εμβολιασμός αποτελεί παρεμβατική πράξη με χορήγηση φαρμάκου σε υγιές άτομο.

Η νόσος COVID 19 προκαλείται από τον ιό SARSCoV 2 και η συνολική θνητότητα που έχει καταγραφεί κυμαίνεται από 0,2 έως 1%. Η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφέστατα αυξημένες σε άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης , τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία κ.α. Αν και οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας είναι αποδεδειγμένο ότι εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας οι δείκτες αυτοί τελευταία μετατοπίστηκαν σε μικρότερες ηλικίες  45 – 65 ετών.

Τα νοσοκομεία μας  το τελευταίο διάστημα νοσηλεύουν πρωτόγνωρα υψηλό αριθμό ασθενών που πάσχουν από ήπια έως βαριά συμπτώματα οφειλόμενα σε Covid 19.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι καθημερινά πλήρεις, ενώ ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας υπέκυψαν από τη συγκεκριμένη νόσο με ή χωρίς συννοσηρότητες.

Η συμμετοχή όλων μας στον επικείμενο εμβολιασμό έναντι του SARSCOV 2 αποτελεί πράξη ύψιστης ατομικής ευθύνης.

Πράξη ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας, στα παιδιά μας , στους γονείς μας και στο σύνολο της κοινωνίας.

Αποτελεί πράξη η οποία σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα ατομικής προστασίας , χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αντισηψία χεριών, θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ανοσία και θα μας επαναφέρουν στην προσδοκώμενη κανονικότητα  σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η λήψη των αποφάσεων μας μπορεί να διαμορφώνεται μόνο στο πλαίσιο της υπεύθυνης και συγκροτημένης επιστημονικής πληροφόρησης και όχι σε απόψεις και θεωρίες οι οποίες δεν τεκμηριώνονται και  υποκρύπτουν σκοπιμότητες.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             ΤΣΑΝΙΚΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ                                                                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΜΠΟΣΤΑΝΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ