Πρόσφυγες :Στήνουν ξανά καταυλισμό στα Διαβατά- Κατάληψη στο σταθμό Λαρίσης- δεν έγιναν δρομολόγια

Κοινωνία Πολιτική

Στον άτυπο καταυλισμό που έχουν στήσει δίπλα στη δομή φιλοξενίας Διαβατών Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν και σήμερα οι πρόσφυγες, οι οποίο έχουν μεταβεί από χτες στο σημείο ανταποκρινόμενοι σε ψευδές κάλεσμα από το διαδίκτυο, που έκανε λόγο για άνοιγμα των συνόρων.

Οι συγκεντρωθέντες έχουν ήδη στήσει τις σκηνές τους κι άναψαν φωτιές προκειμένου να διανυκτερεύσουν.

Οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο μέχρι να καταφέρουν να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

Κατά τις μεσημεριανές ώρες έξω από τη δομή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και των προσφύγων που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να προχωρούν σε χρήση χημικών, αλλά και ρίψεις κροτίδων λάμψης.

Σύμφωνα με το voria.gr η αστυνομία μάλιστα προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου.

Μετά την αποτυχία της εξόδου, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις από τη δομή, βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα, αλλά απωθήθηκαν ξανά από τους αστυνομικούς. Στο σημείο έσπευσε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για να σβήσει τη φωτιά.

Από χθες, έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών κατασκήνωσαν περίπου 600 πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφθασαν από διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να περάσουν τα σύνορα, ύστερα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα που ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα ανοίξουν τα σύνορα.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχει συγκεντρωθεί στο σημείο έχει φτάσει πλέον τους 2.000 περίπου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μακεδονία» το «ραντεβού» θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, πρόσφυγες επιχείρησαν να ταξιδέψουν προς τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας να επιβιβαστούν στα τραίνα, για τα οποία όπως ισχυρίζονται είχαν αγοράσει εισιτήρια.

Ως αποτέλεσμα, τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για Θεσσαλονίκη σταμάτησαν να εκτελούνται εκείνες τις ώρες. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βραδινό δρομολόγιο (23:55’)  από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, έχουν αποχωρήσει από τον σταθμό Λαρίσης οι πρόσφυγες, που είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές από τις 10 το πρωί.

Γεροβασίλη: Δεν ανοίγουν τα σύνορα

Την εκτίμηση ότι σταδιακά οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει έξω από τη δομή προσφύγων στα Διαβατά, αλλά και στον σταθμό Λαρίσης θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας εξέφρασε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους πρόσφυγες να φύγουν από τα Διαβατά, ή να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης.

«Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα» είπε για να προσθέσει: «Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες επειδή κάποιοι διακινητές του πούλησαν ψεύτικές ελπίδες»

πηγή:in.gr