Άνοιγμα εκκλησιών: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ταχθεί υπέρ με την προσεκτική τήρηση των απαραίτητων μέτρων – Οι προτάσεις -Τι λένε Μητροπολίτες- 180 χριστιανικά σωματεία ζητούν ανοιχτές Εκκλησίες

Κοινωνία

Για τα Χριστούγεννα, η βασική πρόταση είναι προκειμένου να ανοίξουν οι ναοί, η δυνατότητα από πλευράς της Εκκλησίας να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, δύο την παραμονή το βράδυ των Χριστουγέννων στις 9 και στις 11 και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 5, στις 7 και στις 9 το πρωί, προκειμένου να μην υπάρχει συγχωτισμός.

Στην αύξηση των λειτουργιών και τα Φώτα, παραμονή και ανήμερα, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Εκκλησία ενώ η πρόταση θα περιλαμβάνει να μην γίνουν οι λιτανείες, στις οποίες και συνωστίζεται πλήθος πιστών.

Επίσης, συζητήθηκε, να μη γίνει η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα αλλά σε κολυμβήθρα και ο αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι και τα αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί. Eκτιμάται ότι κατά το δωδεκαήμερο, οι εκκλησίες θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, ώστε να μπορεί ο πιστός να ανάψει ένα κερί κλπ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των Ναών με την προσεκτική τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων. Όπως έχει πει ο Αρχιεπίσκοπος , η Εκκλησία μέσω της επιστολής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ζητήσει να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για τα Χριστούγεννα. Ανοιχτές Εκκλησίες για τους πιστούς με την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως ή τήρηση αποστάσεων και ο αριθμός ατόμων να εξαρτάται από το εμβαδό του ναού, με μέγιστο αριθμό πιστών τους 50.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Εκκλησία θυμίζει ότι με ανοιχτούς ναούς θα εορτασθούν τα Χριστούγεννα σε Αυστρία, Βρετανία και Γαλλία.

Τι λένε Μητροπολίτες

 O Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, φέρεται ότι έδωσε εντολή από σήμερα και έως τις 14 Δεκεμβρίου οι Εκκλησίες της περιοχής να είναι ανοιχτές, παρά την απαγόρευση.

Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος ενόψει της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα κήρυξε την Εκκλησία υπό διωγμό λέγοντας οτι από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Κατέθεσε αίτημα στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να επιτραπεί στους Κερκυραίους να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Η Μητρόπολη με ανακοίνωσή της «διαμαρτύρεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι’ αυτή την αψυχολόγητη και ακατανόητη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης, όπως αυτού της γείτονος χώρας Αλβανίας, όταν το κράτος και έκλεινε τους ναούς και απαγόρευε στους ανθρώπους να πλησιάσουν σ’ αυτούς και όλα αυτά με διάταξη νόμου».

Την ίδια ώρα επιστολή στον πρωθυπουργό, έστειλε ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος. Στην επιστολή, που εστάλη μέσω της Ιεράς Συνόδου μετά τον πρωτόγνωρο εορτασμό του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος μεταφέρει το αίτημα του λαού του να ανοίξουν για τους πιστούς οι ναοί την περίοδο των Χριστουγέννων, τηρώντας τα σχετικά μέτρα προστασίας. Ο κ. Χρυσόστομος επισημαίνει πως ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει έναν εορτασμό των Χριστουγέννων αντίστοιχο με του περασμένου Πάσχα των κλειστών εκκλησιών, ενώ παρόμοια επιστολή στάλθηκε από τον μητροπολίτη Πατρών και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Εντός ολίγου θα υπάρξει και μια άλλη απαίτηση έμπρακτης φιλανθρωπίας και αυτή θα είναι ο εμβολιασμός. Η κίνηση του εμβολιασμού θα είναι ουσιαστικά μια πράξη ηθική και μια έκφραση ανθρωπιάς στη ζωή μας και στη ζωή των συνανθρώπων μας» είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

«Όλοι θέλουμε τις Εκκλησίες μας ανοιχτές για τους πιστούς το Άγιο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, όπως ακριβώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας το ζήτησε από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος σε δήλωσή του ρωτά γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο ασφυκτικά τα μέτρα και ζητεί άμεσο άνοιγμα των ναών. Και λέει «Γιατί, αντί σταδιακά να χαλαρώνουν, τώρα η λατρεία να αστυνομεύεται;» Επισημαίνει: «Και ο εκκλησιασμός μας τα Χριστούγεννα πολύ πιο ουσιαστικός από τους στολισμούς, τα δώρα, την εμπορική κίνηση, τις εστιάσεις. Γι’ αυτό βάλαμε πρόθυμα τις μάσκες. Με την ελπίδα ότι θα ανασάνει επιτέλους η ψυχή μας τέτοιες μέρες. Οι ναοί πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Με όρους ασφαλώς υγειονομικούς και αυστηρούς».

180 χριστιανικά σωματεία ζητούν ανοιχτές Εκκλησίες

Με επιστολή προς την κυβέρνηση 180 χριστιανικά σωματεία ζητούν το άνοιγμα των ναών ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως τονίζεται στην επιστολή “Πως να κατανοήσουμε ότι η Πολιτεία, ενώ λαμβάνει κάθε υγειονομικό μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας, δεν καταφεύγει σε κανένα πνευματικό μέσο, ασυγκρίτως δραστικότερο και θαυμαστό; Αλήθεια, θα ξεπεράσουμε την πανδημία μόνο με τα υγειονομικά μέτρα; Και όχι με τα πνευματικά, με την καταφυγή μας στον Θεό”;

protothema.gr