Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Κοινωνία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Τα άτομα με ΄΄ιδιαίτερες ικανότητες΄΄ διαθέτουν χαρίσματα και σπουδαία ταλέντα τα οποία ΄΄ ξεδιπλώνουν΄΄ μέσα από τη δημιουργικότητά τους σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πολιτική κ.ά. και αναμφισβήτητα δικαιούνται ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, ελεύθερη πρόσβαση και συµµετοχή  στην κοινωνική, οικονοµική και πολιτική ζωή της χώρας.

Η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία αποτελεί δείκτη πολιτισμένης και δημοκρατικής κοινωνίας. Με την παροχή μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, τη δημιουργία υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, επαγγελματικής  αποκατάστασης αλλά κυρίως  με την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων, μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με ιδιαιτερότητες πάντα με γνώμονα μια αξιοπρεπή και άνετη ζωή.

Έχουμε χρέος να σταθούμε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των ατόμων με αναπηρία, ως προοδευμένες, σύγχρονες κοινωνίες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου