Ο Κατερινιώτης 90χρονος σήμερα, συλλέκτης εφημερίδων Παναγιώτης Πετρίδης -Διαθέτει μοναδικής αξίας αρχείο

Αθλητικά

 Αναγνώστης και συλλέκτης της εφημερίδας «Αθλητικά Νέα» του αείμνηστου εκδότη και παράγοντα του Άρη Θεσσαλονίκης, Νικολάου Καμπάνη  και γενικότερα σειράς αθλητικών εφημερίδων της μεταπολεμικής Ελλάδας, κατέχει στη συλλογή του  ο ενενηντάχρονος σήμερα Κατερινιώτης Παναγιώτης Πετρίδης. Το μοναδικής αξίας αρχειακό υλικό εφημερίδων, μια αξιόλογη πηγή για κάθε μελετητή, συγκέντρωνε ο κ. Πετρίδης από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ΄80

  Τον γηραιό φίλαθλο και συλλέκτη, πρόσφυγα από τις αλησμόνητες πατρίδες που εγκαταστάθηκε πρώτα στα Γιαννιτσά και αργότερα στην Κατερίνη, «ανακάλυψε» η ομάδα πρωτοβουλίας τόσο για την έκδοση του «Λευκώματος 60 χρόνια Πιερικός» όσο για και τη δημιουργία του αθλητικού μουσείου της Πιερίας.

    Ο «κρυμμένος  θησαυρός» ανασύρθηκε από τα ερμάρια του κυρίου Παναγιώτη. Όλοι μαζί …ξεφύλλισαν τις μνήμες πολλών χρόνων, δεκαετιών πριν, ενώ μέρος του αρχείου καταγράφηκε και φωτογραφήθηκε από την ομάδα πρωτοβουλίας, τα μέλη της οποίας δηλώνουν ότι το υλικό αυτό μαζί με σειρά άλλων αρχείων, θα αποτελέσει τη βάση για την έκδοση του «Λευκώματος 60 χρόνια Πιερικός» καθώς και τη δημιουργία ενός ιστορικού και δημοσιογραφικού εκπαιδευτικού εργαστηρίου.

  Πριν δύο περίπου μήνες, ο Παναγιώτης Πετρίδης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μετροσπόρτ» και στον έγκριτο δημοσιογράφο και ιστορικό ερευνητή, Βασίλη Μάστορα, όπου επισήμανε: «Από την ηλικία των  δεκαπέντε χρόνων ως φίλαθλος του ποδοσφαίρου διάβαζα εφημερίδες, η ανάγνωση των οποίων με βοήθησε στη μόρφωσή μου ως ένα άλλο σχολείο. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια μπορεί να έτρωγα ψωμί και ελιά, αλλά εφημερίδα αγόραζα καθημερινά. Με την έκδοση των «Αθλητικών Νέων», άρχισα την αποθήκευσή τους. Αγόραζα τη συγκεκριμένη εφημερίδα γιατί δημοσίευε τα πάντα και για όλες τις ομάδες. Αυτό το αρχείο μου είναι διαθέσιμο σε όποιον φορέα επιθυμεί να ασχοληθεί με την αθλητική ιστορία.», δήλωσε με συναισθηματική φόρτιση και αναπόληση εκείνων των χρόνων, ο γηραιός συλλέκτης.

  Για την ιστορία, η εφημερίδα «Αθλητικά Νέα» ολοκλήρωσε τον κύκλο των εκδόσεων της στις 20 Φεβρουαρίου 1977.

                                         Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

  Η αξιόλογη και επαινετή ομάδας πρωτοβουλίας, η οποία συνεχίζει άοκνα το έργο της αναζήτησης ιστορικών αθλητικών δεδομένων και υλικού του χθες, πλαισιώνεται από την εκπαιδευτικό-προϊσταμένη καινοτόμων δράσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μιράντα Παππά, τους αδελφούς συλλέκτες Νικόλαο και Δημήτρη Ξενίδη που διαθέτουν το πληρέστερο αρχείο του Πιερικού από το 1961 μέχρι σήμερα καθώς και τον ιδιαίτερα δραστήριο αθλητικό παράγοντα, Δημήτριο Αδαμόπουλο του Αθανασίου.  

  Τους προαναφερόμενους τους οποίους θα χαρακτηρίζαμε ως η ομάδα των ρομαντικών ιδεαλιστών της ιστορικής διαδρομής του τόπου μας, υποστηρίζει στην καταγραφή, φωτογράφιση και ψηφιοποίηση του υλικού που συγκεντρώθηκε μέχρι τα τώρα, ο επίσης έγκριτος δημοσιογράφος Ανδρέας Γαλανός.

  Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε αυτή την καθόλα επαινετή  πρωτοβουλία των αγνών και ανιδιοτελών φιλάθλων της ιστορικής ομάδας της Κατερίνης, οι οποίοι  στην προσπάθειά  για υλοποίηση των δύο στόχων τους,  δεν βρήκαν μέχρι σήμερα, εκτός από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, την ιδανική συμπαράσταση  και αρωγή από φορείς της πολιτείας.

  Και σε αυτό το εγχείρημα, αφιερώνουν χωρίς φειδώ τον προσωπικό τους χρόνο, αλλά και τον οβολό τους…

  Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης.