Ενημερωτική εκδήλωση για τις δύο νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών

Οικονομία Πολιτική

Στην Κατερίνη συνεχίστηκε χθες   η ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με σύνθημα «Η ευκαιρία που ζητάς!», για τις δυο νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 64 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.


Οι επιχειρηματίες  Πιερίας είχαν  την ευκαιρία να πληροφορηθούν αναλυτικά για τις δυο προσκλήσεις, στην ενημερωτική δράση, που πραγματοποιεί η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας και τον ενδιάμεσο φορέα ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  Επιμελητηρίο Πιερίας,  παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, εκπρόσωποι φορέων, περιφερειακοί σύμβουλοι και επιχειρηματίες της Πιερίας.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο για την ενημέρωση των μελών του και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρηματίες.

Ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα στοιχεία της Περιφέρειας που την κατατάσσουν πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων και εξεφρασε την αισιοδοξία του ότι τα επόμενα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δει ακόμη καλύτερες μέρες.

Ο στόχος


Στόχος της εκδήλωσης ήταν  η ενημέρωση και κινητοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της Πιερίας, καθώς και η ενεργοποίηση νέων ανθρώπων και εν δυνάμει επιχειρηματιών, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, ώστε να αξιοποιήσουν τα 64 εκ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης που διατίθενται.
Στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι είχαν  τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις δράσεις, να απευθύνουν ερωτήσεις και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα τους βοηθήσει να υποβάλουν πλήρεις αιτήσεις.

Ο προϋπολογισμός των δράσεων

 
Ο προϋπολογισμός για τη δράση «Ίδρυση και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού» είναι 52 εκ. ευρώ και κάθε επενδυτικό σχέδιο επιχορηγείται σε ποσοστό 45% του προϋπολογισμού του, από 100.000 έως 600.000 ευρώ.
Ο προϋπολογισμός για τη δράση «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών» είναι 12 εκ. ευρώ και κάθε επενδυτικό σχέδιο επιχορηγείται σε ποσοστό 50% του προϋπολογισμού του, από 30.000 έως 100.000 ευρώ.
Η Δημόσια Δαπάνη και των δύο δράσεων συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΠ ΚΜ).