GAIA: Ενεργή στήριξη της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών ΠΕΣΚΟ-ΣΠΕΚΟ Πιερίας & του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης «Άγιος Λουκάς»

Αγροτικά

Ευφυής γεωργία
Ξεκίνησε στο τέλος της άνοιξης η υλοποίηση του έργου που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο «Εκπόνηση πιλοτικού έργου ευφυούς γεωργίας για την καλλιέργεια του βαμβακιού».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον στρατηγικό της εταίρο από τον χώρο της πληροφορικής ΝΕUROPUBLIC AE, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συνέβαλε στην εγκατάσταση σε κατάλληλα επιλεγμένα αγροτεμάχια στα όρια των νομών Πέλλας και Θεσσαλονίκης τριών (3) σταθμών gaiatron, με δυνατότητα καταγραφής και ατμοσφαιρικών, αλλά και εδαφολογικών δεδομένων. Το έργο θα τρέξει για δύο καλλιεργητικές περιόδους, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021. Μετά τη φετινή πρώτη χρονιά που γίνεται κυρίως συλλογή και επεξεργασία των τοπικών συνθηκών και παραμετροποίηση των σχετικών μοντέλων το 2021, θα δοθούν οι συμβουλές άρδευσης και φυτοπροστασίας.

Ευρωπαϊκά προγράμματα
Συνεχίζεται η υλοποίηση του έργου LIFE GAIA Sense, στο οποίο συμμετέχει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, για 3η συνεχόμενη χρονιά σε περιοχές της Β. Ελλάδας και συγκεκριμένα στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στην καλλιέργεια των πυρηνόκαρπων και στην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών ΠΕΣΚΟ – ΣΠΕΚΟ του Νομού Πιερίας στην καλλιέργεια του ακτινιδίου.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 1ο έτος υλοποίησης του προγράμματος «Ενέργειες Ενημέρωσης & Προώθησης νωπών φρούτων στη Νορβηγία & τη Σερβία», με διακριτικό τίτλο «Taste FRUITful Life», με εκτελεστικό οργανισμό τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ & φορέα υλοποίησης την Κοινοπραξία των δύο Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης & Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας «Άγιος Λουκάς», με στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών φρέσκων φρούτων (μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια) και της ασφαλούς διαδικασίας, που ακολουθείται κατά την παραγωγή τους, στις αγορές της Σερβίας και της Νορβηγίας.

Συνεργασίες με επαγγελματικούς φορείς
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετέχει στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ιωάννης Μαυρουδής, κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου. Επιπλέον, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με αντικείμενο την από κοινού υλοποίηση δράσεων για τη διασύνδεση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και την πάσης φύσεως εξαγωγική υποστήριξη των οργανωμένων δομών του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα.

Συμμετοχή σε συνέδρια/εκδηλώσεις
Έπειτα από την αναβολή της 85ης ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020, το «Thessaloniki Helexpo Forum», με θέμα «Πολιτική, Οικονομία & Κοινωνία, Αναζητώντας την Ισορροπία». Στις 11/9/2020 ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ιωάννης Μαυρουδής, συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα» μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μαυρουδή Βορίδη.

πηγή: Ύπαιθρος