Η επιστολή που έστειλε στους τέσσερις βουλευτές της Πιερίας η πρωτοβουλία πολιτών για τη δυσοσμία “Ι can’t breathe”

Κοινωνία Πολιτική

ΠΡΟΣ: Βουλευτές Νομού Πιερίας

κ. Ξενοφώντα Μπαραλιάκο

κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου

κ. Σάββα Χιονίδη

κ. Ελισάβετ Σκούφα

Αξιότιμες κυρίες / Αξιότιμοι κύριοι, βουλεύτριες / βουλευτές Νομού Πιερίας

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών με την επωνυμία “I Can’t Breathe” εκφράζοντας την επιθυμία 2000 και πλέον συνδημοτών μας, σας ζητούμε να ενεργήσετε από την πλευρά σας, για την ικανοποίηση του αιτήματος για την άμεση (κατά το δυνατόν) και κυρίως οριστική “θεραπεία” της εγκληματικής και διαχρονικής ρύπανσης/μόλυνσης της αντιπλημμυρικής τάφρου στις παρυφές της πόλης. Μιας παγιωμένης, γενικότερα, κατάστασης, κατά την οποία επιχειρήσεις, παραβιάζοντας τους περιβαλλοντικούς όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αδειοδοτήθηκαν, δεν διαχειρίζονται σύννομα τα απόβλητα (υγρά ή στερεά) των δραστηριοτήτων τους και στη συνέχεια τα απορρίπτουν ανεξέλεγκτα σε ρέματα ή ποτάμια της ευρύτερης περιοχής.

Οι επιδράσεις είναι ποικίλες και πολλαπλές. Πρώτα και κύρια, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Αφ’ ενός, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Αφ’ ετέρου, η μόλυνση του παραλιακού μετώπου, δεδομένου ότι μοιραία, τα ρέματα εναποθέτουν το ρυπογόνο φορτίο τους στις ακτές μας. Εξάλλου, η ‘Υγεία των Πολιτών”, δεν νοείται μόνο ως η έλλειψη ασθένειας, αλλά ως η κατάσταση της πλήρους σωματικής, πνευματικής, κοινωνικής και ψυχικής ευεξίας. Η ρύπανση των ρεμάτων και η δυσωδία που αυτή “αποπνέει”, δεν μας αφήνει περιθώριο για “ζωή”. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε ένα νοσηρό περιβάλλον, φυλακισμένοι στα σπίτια μας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας, να ζούμε στα μπαλκόνια μας και τις αυλές μας ή να πεζοπορούμε μακριά από τη βουή και τη θέρμη της πόλης κοντά στο υγρό στοιχείο που την περιβάλλει.

Ειδικά στην “Επέκταση Ευαγγελικών” παρατηρείται, επιπλέον, μείωση της ζήτησης στην αγορά οικοπέδων. Όσοι, τα τελευταία χρόνια αγόρασαν και έκτισαν σπίτια στην περιοχή, δυσφορούν καθημερινά. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, επίσης, διαμαρτύρονται.

Στη ροή των ρεμάτων με το, ασύλληπτου μεγέθους και εικόνας για τον κοινό νου, ρυπογόνο/μολυσματικό φορτίο τους, τελικός αποδέκτης η θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, πλήττεται ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας της περιοχής μας. Σύμφωνα με ξενοδόχους, οι φετινές εικόνες της θάλασσάς μας, έχουν “ταξιδέψει” σε ταξιδιωτικά blog τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, αξιολογώντας δυσμενώς την περιοχή μας, ως τουριστικό προορισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Η επιβολή των προστίμων και μάλιστα, πάντα κατόπιν καταγγελιών των πολιτών – δεδομένου ότι, δεν διενεργούνται αρμοδίως, οι προβλεπόμενοι από τον νόμο τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι – δεν φέρνει το αποτέλεσμα της αποτροπής της επανάληψης των παραβάσεων της οικείας περιβαλλοντικής και υγειονομικής νομοθεσίας, αλλά προκαλεί στους πολίτες, μετά από δέκα και πλέον χρόνια, αίσθημα κατάφωρης αδικίας.

Πρόσφατα ακούσαμε τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Ταγαρά, σε συζήτηση στη Βουλή επί του θέματος κατόπιν ερώτησης της κας Σκούφα, να επιβεβαιώνει το γεγονός και να μιλά για “συντονισμό ενεργειών” και συνεργασία του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος με τις περιφερειακές αρχές.

Η ΟΠΠ, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το αυτονόητο, σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία! Είναι αποφασισμένη να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση, διεκδικώντας τη Ζωή σε μια Υγιή – Βιώσιμη Πόλη. Δεν επιθυμούμε το κλείσιμο καμίας επιχείρησης. Απαιτούμε, όμως, από τους επιχειρηματίες να είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και την κοινωνία όπου δραστηριοποιούνται.

Οι 2000 και πλέον, δημότες Κατερίνης και πολλοί περισσότεροι που δηλώνουν την πρόθεση να συνυπογράψουν το δίκαιο αίτημα της ΟΠΠ (τις επόμενες μέρες), περιμένουμε την άμεση και έμπρακτη ανταπόκρισή σας. Θα ήταν χαρά μας, να διεκδικήσετε από κοινού, πέρα από προσωπικά ή κομματικά οφέλη, το κοινό καλό όλων των πολιτών.

Η Κατερίνη δεν αντέχει να περιμένει άλλο.