Γ. Αμυράς: Συνεπιμέλεια: Ώρα να φτάσουμε στον 21ο αιώνα

Κοινωνία Πολιτική

«Και οι δύο γονείς με το παιδί τους!» Αυτό το σύνθημα, γραμμένο με μπογιά πάνω σε γέφυρες και τοίχους, έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα πιο απίθανα μέρη. Θα το δείτε γραμμένο στον ανισόπεδο κόμβο του ΣΕΦ, σε μια διασταύρωση στα Γιάννενα, μέχρι και στη Φολέγανδρο των 600 κατοίκων το συνάντησα. Τι σημαίνει αυτό το σύνθημα; Ότι χιλιάδες παιδιά, μετά από διαζύγιο των γονιών τους, μεγαλώνουν σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς την παρουσία του ενός από τους δύο γονείς.

Του Γιώργου Αμυρά *

Χιλιάδες διαζευγμένα ζευγάρια, εξαιτίας ενός ξεπερασμένου πλέον νόμου των αρχών της δεκαετίας του 80, σφάζονται στα δικαστήρια για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ανατροφή του παιδιού και τις μεγάλες αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον του, όπως σε ποιο σχολείο θα πάει, ποιες γλώσσες θα μάθει, αν θα κάνει καράτε ή μπαλέτο. Οι δικαστές, χωρίς να έχουν τα εργαλεία να ομαλοποιήσουν τις καταστάσεις σχεδόν υποχρεούνται να ακολουθήσουν τυφλοσούρτη τον νόμο, που 9 στις 10 φορές, αποξενώνει τον πατέρα από την ανατροφή του παιδιού. Την ίδια ώρα πάμπολλες είναι οι μητέρες που παραβιάζουν τη δικαστική απόφαση με την οποία  οφείλουν να επιτρέπουν στον έτερο γονέα την επικοινωνία με το παιδί. Μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις που παραμένουν ατιμώρητες, κάνοντας το δικαστικό σύστημα να μοιάζει σκέτη παρωδία.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουν όλα αυτά. Η Συνεπιμέλεια ή όπως διεθνώς είναι γνωστός ο όρος “shared parenting” είναι η μόνη λύση που εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που μελετά τις αλλαγές στο συγκεκριμένο κομμάτι του Οικογενειακού Δικαίου οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα γιατί το συμφέρον κάθε παιδιού είναι να μεγαλώνει έχοντας στο πλάι του και τους δυο γονείς κι ας είναι διαζευγμένοι. Με άλλα λόγια, η πυξίδα πρέπει να είναι απλή: οι γονείς να αποφασίζουν από κοινού μια λύση για τα παιδιά τους στηριζόμενοι στο γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και να δέχονται βοήθεια για ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του παιδιού. Επιτέλους ας έρθουμε στο 2020.

* Ο κ. Γιώργος Αμυράς είναι Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ

Πηγή: ThePresident.gr