Ανακάμπτει η ζήτηση για τα εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Πιερία

Οικονομία

Μπορεί η εξοχική κατοικία να αποτέλεσε τον «μεγάλο ασθενή» την περίοδο της καθίζησης της αγοράς ακινήτων, καθώς δεν εξυπηρετεί την πρώτη στεγαστική ανάγκη, ωστόσο η αλλαγή του σκηνικού είναι πλέον πραγματικότητα. Οι παραθεριστικές κατοικίες περιοχών της Βόρειας Ελλάδας προσελκύουν, ολοένα και περισσότερο, κατά κύριο λόγο, Βαλκάνιους και Ρώσους, με τους Έλληνες, εσχάτως, να μπαίνουν -δειλά- στο παιχνίδι.

Για τους Έλληνες ενδιαφερόμενους αγοραστές, ελκυστικότερα ακίνητα, δεύτερης  κατοικίας, αποτελούν όσα κυμαίνονται από 50.000 – 100.000 ευρώ, ενώ για τους ξένους επενδυτές οι παραπάνω τιμές αποτελούν τιμές εκκίνησης καθώς δεν αποκλείεται να διαθέσουν και άνω των 250.000 ευρώ, έχοντας ως κίνητρο τη χρυσή βίζα, που αποτελεί το εισιτήριο για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Κινητικότητα στην Πιερία

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και για την Πιερία, αγαπητό προορισμό τόσο για βορειοελλαδίτες, όσο και για τους γείτονες μας, με αιχμή του δόρατος τους Σέρβους. Οι τιμές πώλησης σε Πλαταμώνα και Λεπτοκαρυά, ξεκινούν από τα 850 ανά τ.μ. και φτάνουν μέχρι τα 1.900 ανά τ.μ. ανάλογα με την εγγύτητα του ακινήτου στη θάλασσα και την κατάσταση του.

Χαλκιδική, η δημοφιλής  

Η Χαλκιδική, η δυναμικότερη τουριστική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μαγνητίζει, κυρίως Βαλκάνιους και Ρώσους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ακίνητα και οικόπεδα στα τρία πόδια της περιοχής μέσα από μία μεγάλη γκάμα τιμών.

Πέρα από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τουριστική κατοικία, την τιμητική τους έχουν και τα οικόπεδα, κατά κύριο λόγο, στο πρώτο και δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

Σε αυτό συμβάλει, όπως εξηγεί ο κ. Μερεκούλιας,  το γεγονός ότι υπήρξε, εσχάτως, εξορθολογισμός των τιμών. Οι τιμές για τα παραθαλάσσια αγροτεμάχια που βρίσκονται “πρώτη σειρά” στη θάλασσα κυμαίνονται από 100- 300 ευρώ ανά τμ , ενώ σημαντικό  ζήτημα για την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων αποτελεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς και η ύπαρξη δασικών τμημάτων μέσα στις εκτάσεις.

Υπολογίζεται μάλιστα πως η πτώση των τιμών έχει κυμανθεί από 40%- 60% ανάλογα με την εγγύτητα στην παραλία.

πηγή:voria.gr