Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Πιερίας για το σχεδιασμό και τις δράσεις, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού

Κοινωνία Πολιτική

Η Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων,  χιονοπτώσεων και παγετού, πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, πολύ νωρίτερα από την συνήθη ημερομηνία, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Προέδρου του Σ.Ο.Π.Π.. Σκοπός της συνάντησης ήταν να καταγραφούν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Νομός, σε μία επερχόμενη κακοκαιρία μεγάλης έκτασης και διάρκειας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο εκπρόσωπος της XXIV ΤΘΤ, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας,  ο αναπληρωτής Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πιερίας, ο Διοικητής του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης, ο Διοικητής του Δ’ Λιμενικού Τμήματος Πλαταμώνα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ο Δήμαρχος του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας του Δήμου Δίου – Ολύμπου, η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης), εκπρόσωποι των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, Διευθύνσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Διεύθυνση Δασών Πιερίας, ΕΚΑΒ – τομέας Πιερίας, Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου) εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων & συλλόγων της Πιερίας (Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πιερίας, Διασωστική Ομάδα Πιερίας, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας) καθώς και εκπρόσωπος της Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου Α.Ε.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τόνισε την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και 24ωρη επιφυλακή των υπηρεσιών της ΠΕ Πιερίας, καθόσον η Πιερία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Οι συμμετέχοντες εξέτασαν και αποφάσισαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων,  χιονοπτώσεων και παγετού.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών, όσον αφορά στην προμήθεια υλικών, στην επάρκεια τόσο του προσωπικού όσο και των μηχανημάτων αλλά και στις ενέργειες του κάθε φορέα στη ζώνη δικαιοδοσίας του.

Αγαστή συνεργασία, ετοιμότητα και επαγρύπνηση από όλους τους αρμόδιους φορείς ζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. «Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της σε δύσκολες συνθήκες για να μην τεθούν σε κίνδυνο η ασφάλεια και οι περιουσίες των πολιτών» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τα θέματα της ενημέρωσης και της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, για την καλύτερη αντιμετώπιση των συχνών, έντονων καιρικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για το θέμα των χιονοπτώσεων / παγετού συζητήθηκε κυρίως ο προγραμματισμός της έγκαιρης προμήθειας αντιπαγετικού άλατος από τους Δήμους, αφού η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχει ικανή ποσότητα που θα χρησιμοποιήσει -εφόσον χρειαστεί- στο οδικό δίκτυο, όπου έχει την αρμοδιότητα αποχιονισμού.

Παράλληλα, ζήτησαν τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων πάντα με γνώμονα την προστασία του πολίτη και απηύθυναν έκκληση στους πολίτες πριν ταξιδέψουν να φροντίζουν να ενημερώνονται για τα καιρικά φαινόμενα, να εφοδιάζονται με αντιολισθητικές αλυσίδες και να σέβονται τις εντολές των αρχών.

Κατά τη συνεδρίαση, έγινε εκ νέου η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν στους Δήμους και τις Περιφέρειες με την τροποποίηση του «Καλλικράτη», με την εφαρμογή της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες. Τονίστηκε η ανάγκη επισήμανσης επικίνδυνων σημείων π.χ. διασταύρωση δρόμων με χειμάρρους χωρίς γέφυρα – ιρλανδικές διαβάσεις, για την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων π.χ. αυξημένη επιτήρηση ακόμη και διακοπή της κυκλοφορίας.

Ευχές για ομαλή χειμερινή περίοδο, συστάσεις για συνεργασία – συντονισμό των αρμόδιων φορέων, τήρηση των οδηγιών των αρχών (αστυνομία, πυροσβεστική κ.α.) από τους πολίτες καθώς και προτάσεις για προληπτικά μέτρα αλλά και δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς.