Μπ. Σκούφα : «Τραγική κατάσταση λόγω υποστελέχωσης στο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Κατερίνης. Μέχρι και δύο χρόνια η αναμονή για την έκδοση πιστοποιητικών εγγράφων» -Συζήτηση στη Βουλή επί της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλεύτριας Πιερίας Μπ. Σκούφα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Κοινωνία Πολιτική

Συζήτηση στη Βουλή επί της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλεύτριας Πιερίας Μπ. Σκούφα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (16/9/2020)

«Είναι τραγικό να περιμένουν οι πολίτες δυο χρόνια, να παραλύεται η επιχειρηματική, παραγωγική, αγροτική δραστηριότητα, να παραλύονται κατ’ ουσίαν τα δικαιώματα των Ελλήνων φορολογουμένων για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, με θέμα την υποστελέχωση του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνης.

Τραγική η κατάσταση: δυο χρόνια αναμονή

Η βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για τραγική κατάσταση με τεράστιες καθυστερήσεις που φτάνουν μέχρι και δυο χρόνια. «Είστε αναγκασμένος να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδικασιών των εμπράγματων συναλλαγών επί των ακίνητων», είπε η κα Σκούφα απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, από τον οποίο ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό, έτσι ώστε να ολοκληρώνονται οι υποθέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Να μας πείτε πως είναι δυνατόν με αυτήν εκρηκτική υποστελέχωση που υπάρχει  τόσο στο Υποθηκοφυλακείο και πολύ περισσότερο στο Κτηματολογικό Γραφείο, το οποίο λειτουργεί με έναν υπάλληλο, πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της Ν.Δ για ανάπτυξη, για επιτελικό κράτος» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

«Ένας επιχειρηματίας περιμένει μέχρι και δυο χρόνια, γιατί τόσο είναι αντικειμενικά ο μετρήσιμος χρόνος αναμονής, για να εγγραφεί το ακίνητό του ως υποθήκη προκειμένου να πάρει δάνειο από την τράπεζα. Ο αγρότης περιμένει και αυτός δυο χρόνια για να εγγραφεί η πράξη της απαλλοτρίωσης προκειμένου να μπορέσει να πάρει χρήματα. Ένας εν δυνάμει αγοραστής ακινήτου, περιμένει και αυτός δυο χρόνια προκειμένου να του κατοχυρωθούν τα εμπράγματα δικαιώματα για να ανεγείρει ξενοδοχειακή μονάδα και να δώσει δουλειά σε 30 ανθρώπους. Είναι αυτό ανάπτυξη; είναι αυτό σεβασμός του φορολογούμενου;», τόνισε η βουλεύτρια.

Υπουργός Δικαιοσύνης: «Κατανοούμε το πρόβλημα, αλλά…»

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας τόνισε ότι κατανοεί πρόβλημα, ωστόσο υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2022, όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα συγχωνευτούν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα και θα μεταφερθούν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Σε ό,τι αφορά το Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης, και αυτό θα κλείσει τον Ιανουάριο του 2022 και μέχρι τότε αναμένονται να γίνουν προσλήψεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, -άγνωστο βέβαια πότε- και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία κινητικότητας, η οποία όμως -όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα-, εάν δεν δοθούν κίνητρα δεν θα αποδώσει.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZERt8OoyRKA&feature=emb_logo&ab_channel=%CE%9C%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%84%CF%85%CE%A3%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%B1[/youtube]