Κατερίνη -Oι πολίτες στην πλειοψηφία τους τήρησαν το μέτρο της χρήσης μάσκας – Με μάσκες στον δρόμο, έλεγχοι και ενημέρωση από την Αστυνομία

Κοινωνία

Η πλειοψηφία των πολιτών στην Κατερίνη εφάρμοσε το μέτρο της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που ανακοινώθηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι περισσότεροι πολίτες που κυκλοφορούσαν το πρωί στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης φορούσαν μάσκες ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που ζητούσαν ενημέρωση από τους αστυνομικούς κυρίως για το εάν μπορούν και υπό ποιες προϋποθέσεις να την βγάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο ότι δημιουργήθηκε σύγχυση στον κόσμο σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας ή όχι στα καφέ, καθώς ενώ στο δρόμο φορούσαν οι περισσότεροι , στα καφέ η εικόνα ήταν αντίθετη, Ελάχιστοι ήταν αυτοί που φορούσαν μάσκα και οι περισσότεροι δεν γνώριζαν εάν έπρεπε ή όχι να φοράνε.

Η κίνηση ήταν υποτονική και από μια πρώτη εκτίμηση η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων θα συμβάλλει στη περαιτέρω μείωση της ήδη υποτονικής κίνησης στην αγορά.

Υπενθυμίζουμε ότι με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, και κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και, συγκεκριμένα, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, ισχύουν τα εξής:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις εν λόγω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες, από σήμερα Παρασκευή και ώρα 06:00 έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 06:00.