Τον Νοέμβριο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Πόσες δόσεις θα λάβει η Ελλάδα

Κοινωνία Πολιτική

Τον Νοέμβριο αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Αρχικά, εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει περίπου 600.000 δόσεις.

Το εμβόλιο θα παρασκευάζεται από την εταιρεία AstraZeneca, από την οποία έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις, με στόχο τις 300 εκατομμύρια δόσεις.

Η Κομισιόν επενδύει σε έξι πιθανά εμβόλια, με διαφορετικές δόσεις παραγγελίας από τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει τιμές υψηλές για ορισμένα κράτη μέλη, ενώ βασικές ανησυχίες είναι ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η προσιτή τιμή.

Πάντως οι πολιτικές εμβολιασμού είναι εθνικές. Ως εκ τούτου, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει τις πληθυσμιακές ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα. Σε φτωχότερες χώρες, η Κομισιόν επιδιώξει να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση.

Έντονη είναι, ωστόσο, η κριτική προς την Κομισιόν για έλλειψη διαφάνειας στα συμβόλαια που υπογράφει με τις εταιρίες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχουν συμπεριληφθεί όροι υπέρ των εταιριών, σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών. Από την πλευρά της η Επιτροπή επικαλείται «πολύ ευαίσθητα δεδομένα εμπορικά, που δεν γίνεται να δημοσιευτούν», ενώ η άρνηση σχετίζεται και με τους όρους των συμβάσεων για την εμπορική χρήση των εμβολίων

πηγή:Πρώτο θέμα