Ο τουρισμός στην Πιερία- Ευαγγελία Λάμπρου – Ξυπτερά:«Το 2021 θα είναι έτος επιβίωσης» – Πως είναι η κατάσταση σήμερα, τι γίνεται με τις πληρότητες, οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Τουρισμός

 Με το βλέμμα στραμμένο στους επόμενους μήνες, στο πως θα εξελιχθεί η πανδημία και πόση αλλά κυρίως τι είδους στήριξη θα έχουν από την Πολιτεία είναι οι επαγγελματίες του Τουρισμού στην Πιερία. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη με τις πληρότητες σε κάποια ξενοδοχεία να αγγίζουν μάξιμουμ τον Αύγουστο το 30%, κάποια άλλα σε μικρότερα ποσοστά ακόμη και μονοψήφια. Τον Ιούλιο η κίνηση ήταν επίσης στα ίδια επίπεδα περίπου έχοντας ως μάξιμουμ πληρότητας το 25%, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία δεν άνοιξαν καθόλου, ή ξενοδοχεία που άνοιγαν περιστασιακά ανάλογα τη ζήτηση.

Το κλείσιμο των συνόρων και οι επιπτώσεις

Η έξαρση της πανδημία αρχικά στις γειτονικές χώρες είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα με τη χώρα μας , πλήττοντας τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα και κατά συνέπεια και στην Πιερία, που ως επί το πλείστον  έχει οδικό τουρισμό. «Το κλείσιμο των συνόρων είχε τρομερές οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος του Δ.Σ της ΠΟΞ κα Ευαγγελία Λάμπρου – Ξυπτερά επισημαίνοντας ότι πολλά από τις προτάσεις που έκανε την Άνοιξη η ΠΟΞ δεν εισακούστηκαν, όπως το τεστ  των 72 ωρών που έπρεπε να γίνει από τη  πρώτη στιγμή.  Ωστόσο για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίει αυτό αλλά  ότι εμείς οι ίδιοι  δεν συνειδητοποιήσαμε την δυσκολία της κατάστασης από υγειονομικής άποψης και αρχίσαμε να κινούμαστε όπως πριν από την πανδημία.

Η έξαρση της πανδημίας

«Θέλαμε να  χειριστούμε έτσι το καλοκαίρι, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για τις επόμενη χρονιά. Δηλαδή όσο πιο καλά θα ήταν μια περιοχή από άποψη πανδημίας  τόσο καλύτερα θα ήταν για τους κατοίκους της και για το τουριστικό της προϊόν. Τώρα καλούμαστε να χειριστούμε την δύσκολη  κατάσταση από εδώ και πέρα, υπογραμμίζει η κα Ξυπτερά. Σε ότι αφορά τα κρούσματα στη χώρα μας σε σύγκριση με τα κρούσματα στις πύλες εισόδου της  χώρας, τα εγχώρια είναι περισσότερα από αυτά που εντοπίζονται στους τουρίστες. «Οι τουρίστες δεν είναι τόσοι πολλοί και ποτέ δεν ήταν τόσοι πολύ σε σχέση με τους κατοίκους σε κάθε περιοχή. Δεν είμαστε αυτοί που θα βγάλουμε τα στατιστικά στοιχεία ή θα πούμε φταίει ο τρόπος  με τον οποίο άνοιξαν τα σύνορα. Τα κρούσματα στα σημαία εισόδου ήταν και είναι ακόμη πού λιγότερα σε σχέση με την εικόνα στο εσωτερικό της χώρας», σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Ο δύσκολος χειμώνας

Όπως επεσήμανε, ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ακόμη και κάποια ξενοδοχεία που λειτουργούσαν και το χειμώνα, παραλιακά αλλά και στα ορεινά για αυτά δεν υπάρχει καμία εικόνα. Επιπλέον θα φέρει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα, όλες οι οφειλές έχουν ανασταλεί για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και πάρα πολλές επιχειρήσεις όχι μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά οι επιχειρήσεις που βασίζουν το κύριο εισόδημα τους, στις σεζόν, το καλοκαιρινό διάστημα, είναι σε απόγνωση.

Αναγκαία η στήριξη των επιχειρήσεων για να μην κλείσουν

Θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις οικονομικά ώστε να φτάσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2021, αναφέρει η κα Ξυπτερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος είχε τα τελευταία του έσοδα τον Οκτώβριο του 2019. Δεν υπήρξαν προκαταβολές την άνοιξη του 2020, ή αν υπήρχαν επιστράφηκαν.  «Πάμε χωρίς έσοδα και πάρα πολλές υποχρεώσεις για το 2021. Πρέπει πρώτα από όλα να στηριχτούν οι επιχειρήσεις για να φτάσουν στο 2021 και στη συνέχεια ο τρόπος  με τον οποίο θα έρχονται οι επισκέπτες στις περιοχές να αποσαφηνιστεί πλήρως και να μην αλλάζουν τα δεδομένα κάθε μέρα,  γιατί όταν αλλάζουν τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός,  δεν μπορούν να οργανωθούν τα ταξίδια. Ένα βασικό σημείο, είναι η οργάνωση των σημείων εισόδου σε ότι αφορά τα χερσαία σύνορα που είναι πολύ σημαντικό για την Πιερία και τη Βόρεια Ελλάδα όπως οι Εύζωνοι, ο Προμαχώνας. Θα πρέπει να στελεχωθούν πάρα πολύ καλά και με κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να μην υπάρχει μόνο ένα σημείο, να υπάρχουν και τα υπόλοιπα αλλά να είναι στελεχωμένα με το ΕΟΔΥ και να γίνονται οι έλεγχο. Αυτό θα έδινε μια επιπλέον αξία στο ότι περιμένουμε τον οδικό τουρισμό και δεν θα απομάκρυνε αυτούς που θέλουν να έλθουν γιατί φέτος με ένα σημείο εισόδου ανοιχτό και αυτό όχι πάντα, δημιουργήθηκε πάρα πολύ μεγάλη αναστάτωση.

Χρόνια επιβίωσης το 2021

Το 2021 θα είναι μια χρονιά επιβίωσης, τόνισε χαρακτηριστικά η κα Ξυπτερά λέγοντας ότι θα προσπαθήσουμε να κρατηθούμε για μια ακόμη χρονιά ενώ είναι βέβαιο ότι το τουριστικό προϊόν δεν θα αναβαθμιστεί, δεν θα γίνουν επεκτάσεις ή ανακαινίσεις και όλα βέβαια αυτά, εάν δεν έχουν ανατραπεί τα δεδομένα, με το καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πανδημία θα εξασθενήσει. Τα δίκτυα διάθεσης του τουρισμού, δηλαδή λεωφορεία, αεροπλάνα και τουριστικά γραφεία είναι επίσης ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πως θα είναι το 2021.

Τα θετικά μηνύματα

Στα  θετικά συγκαταλέγεται το ενδιαφέρον που συνεχίζει να  υπάρχει για τη χώρα μας των tour operators της Ευρώπης. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται συμβόλαια, αυτά που έγιναν  πέρυσι θα γίνουν και για την επόμενη χρονιά. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί σε μια κρίση ένας tour operator θα άφηνε κάποιους προορισμούς  οι οποίοι δεν τον ενδιαφέρουν και δεν θα έκανε συμβόλαια. Εδώ λοιπόν συμβαίνει το αντίθετο και οι συνεργασίες θα συνεχιστούν και το 2021. Είναι  πάρα πολύ θετικό για την περιοχή», κατέληξε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

πηγή: Ολύμπιο Βήμα