Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις τουρισμού στην Πιερία υψώνουν κραυγή αγωνίας για την επιβίωσή τους Ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μπ. Σκούφα και Κ. Νοτοπούλου

Οικονομία Πολιτική Τουρισμός

Την επιτακτική ανάγκη λήψης  μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων κι επιχειρηματιών στους κλάδους του τουρισμού και εστίασης, καθώς και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάναυσα από τις επιπτώσεις της διαχείρισης πανδημίας από πλευράς της Κυβέρνησης, τονίζουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Τουρισμού η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μπέττυ Σκούφα και η βουλευτής Α΄  Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η δυναμική του Τουρισμού στη χώρα μας

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ερώτησή τους, όταν στα μέσα του περασμένου Μαρτίου ορθώς περιορίστηκαν οι μετακινήσεις  για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 και αναπόφευκτα επιβραδύνθηκε κάθε οικονομική δραστηριότητα, ήταν ήδη ο μήνας προετοιμασίας και προγραμματισμού των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού είχε γνώση της δυναμικής του κλάδου τόσο ως προς τα έσοδα για τη χώρα μας, όσο και για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον συγκεκριμένο τομέα. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της χώρας μας, που μεταφράζεται σε έσοδα 37,5 δισ. ευρώ, ενώ  το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό (988.600 θέσεις εργασίας το 2018 και ενδεικτικά 934.500 το 2006). Ήταν αναμενόμενο λοιπόν ότι  η οικονομική βλάβη των επιχειρήσεων του κλάδου και της οικονομίας της χώρας μας θα ήταν σφοδρή από τις απώλειες σε έσοδα από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και θέσεις εργασίας. Κοντά στον τουρισμό, λειτουργούσαν πέρυσι στη χώρα μας 35.000 επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, καφέ, απασχολώντας άλλους περίπου 300.000 εργαζόμενους.

Μηδέν αντανακλαστικά από το υπουργείο με λογική «βλέποντας και πράττοντας»

«Τα άνω στοιχεία έπρεπε έκτοτε να σας έχουν θέση σε εγρήγορση, ωστόσο επιλέξατε το «βλέποντας και πράττοντας», λαμβάνοντας μόλις τον Ιούνιο τις πρώτες αποσπασματικές σας αποφάσεις, χωρίς έγκαιρα, μηδέ ενιαία πρωτόκολλα υγειονομικής πιστοποίησης, με αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις κι εκδόσεις ΚΥΑ στο «και πέντε» όσον αφορά τη λίστα των «ύποπτων» χωρών, παραβλέποντας τα κατά τόπους χαρακτηριστικά του τουρισμού, με συνεχόμενες αντιφάσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις ως προς τον οδικό τουρισμό και τις πύλες εισόδου στην χώρα μας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση.

Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους και επαγγελματίες της Πιερίας

Ειδικότερα, στην Πιερία, κι όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες είναι εποχικού χαρακτήρα και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούνται από οικογενειακές, μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν εν πλήρει αναπτύξει χιλιάδες εργαζομένους. Παράλληλα προς αυτές, είναι καταγεγραμμένες εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης, εκ των οποίων επίσης η πλειοψηφία, είναι άμεσα εξαρτώμενες από την τουριστική ροή και κίνηση, με δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Ο κλάδος του τουρισμού στην Πιερία είναι -μαζί με την αγροτική παραγωγή- οι μόνες πηγές εισοδήματος που συμμετέχουν στον δείκτη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εισφέρουν δηλαδή νέο χρήμα και δημόσια έσοδα στην πατρίδα μας.


Μάλιστα, βάσει στοιχείων έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προβλέπεται για φέτος πτώση του τζίρου κατά μέσο όσο 67%, δηλαδή από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, με συνολική απώλεια 5,6 δισ., και κάμψη της απασχόλησης κατά 35%, από 186.574 εργαζομένους το 2019 σε 120.979 εργαζομένους το 2020.

Η καταστροφή του κλάδου και η ανάγκη έμπρακτης στήριξης

Επειδή μέχρι και τώρα η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πιερίας κινείται μεταξύ 0 και 5% και η καταστροφή του κλάδου του τουρισμού τουλάχιστον στην Πιερία για εφέτος είναι ολοκληρωτική, ενώ μεγάλη ανησυχία διατυπώνεται από τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς για την καθίζηση του τουρισμού και για την επερχόμενη τουριστική περίοδο (2021).

Επειδή οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα βουνό οικονομικών υποχρεώσεων όπως μισθοδοσίας, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, παγίου κόστους λειτουργίας, εξυπηρέτησης τραπεζικών δανείων κ.λπ.

Επειδή οι αρμόδιοι τουριστικοί, εμπορικοί και οικονομικοί φορείς του νομού με αλλεπάλληλα υπομνήματα προς το Υπουργείο Τουρισμού και την Κυβέρνηση εν γένει, ζητούν την έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αποτελεσματικά κι ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης ιδιαίτερα με ρευστότητα κι άμεσες επιχορηγήσεις.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


1. Στο πλαίσιο ποιου συγκεκριμένου σχεδιασμού θα στηρίξετε οικονομικά τους εργαζομένους των τοπικών κλάδων τουρισμού και εστίασης της Πιερίας που αυτή τη σεζόν έμειναν άνεργοι;

2. Στο πλαίσιο ποιου συγκεκριμένου σχεδιασμού θα στηρίξετε οικονομικά τις επιχειρήσεις των τοπικών κλάδων τουρισμού και εστίασης της Πιερίας, ώστε να επιβιώσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι 2021;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Νοτοπούλου Κατερίνα