Μπ. Σκούφα: «Ένα νομοσχέδιο όχι προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας, αλλά προς όφελος μόνο των μεγάλων εκπαιδευτηρίων και των ιδιοκτητών τους» -Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας για τον «εκσυγχρονισμό» της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Πολιτική

«Με το παρόν νομοσχέδιο αποσύρετε παντελώς την οργανωμένη πολιτεία, το κράτος, από την εποπτεία των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, καταργείτε τον ίδιο το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας», επεσήμανε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μπέττυ Σκούφα στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής (28/7) για την ψήφιση του νομοσχέδιου που αφορούσε στον «εκσυγχρονισμό» της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η κα Σκούφα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών καθώς  προβλέπεται η υπαγωγή τους κάτω από τους κανόνες κοινής εργατικής νομοθεσίας, αφού, έχει φροντίσει νωρίτερα να «ξηλώσει» μια σειρά ευεργετικών εργατικών διατάξεων, όπως, το βάσιμο λόγο απόλυσης. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας με  πλάγιο τρόπο, έχει ήδη θεσμοθετήσει την κατάργηση του κατώτατου μισθού, ενώ επέκτεινε νομοθετικά την αναστολή της εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία.

«Καταργείτε το ρόλο του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας»

Το προκείμενο νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δεν αφορά το χώρο της μη κρατικής εκπαίδευσης, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος τελεί υπό τη δημόσια και κρατική εποπτεία. Όλες οι αλλαγές που φέρνετε, δεν αφορούν μόνο την ιδιωτική εκπαίδευση. Τις όποιες αλλαγές σκοπεύετε να τις φέρετε, να τις επεκτείνετε -αν σας το επιτρέψει ο ελληνικός λαός- σε όλο το χώρο της παιδείας και εκπαίδευσης, σημείωσε η βουλεύτρια Πιερίας και πρόσθεσε

ότι από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο  λείπει, παντελώς η  οργανωμένη πολιτεία, το κράτος από την εποπτεία των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων.

«Καταργείτε τον ίδιο το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο  θα πρέπει να εκπονεί το γενικό σχεδιασμό, τους κανόνες λειτουργίας, το πλήθος και το είδος των διδακτέων μαθημάτων, τους κανόνες πρόσληψης των εκπαιδευτικών λειτουργών, την υπηρεσιακή τους κατάσταση κ.λπ. σε όλες και για όλες τις σχολικές δομές» είπε χαρακτηριστικά. Το  Υπουργείο Παιδείας είναι το κέντρο και πρέπει να παραμείνει το κέντρο εκπόρευσης και εποπτείας όσον αφορά την υλοποίηση ενός συνεκτικού παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού οράματος. Συνεκτικού, όχι εξαιρετικού. Εσείς περιορίζετε αυτή την εποπτεία. Δεν την περιορίζετε, βέβαια, μόνο στο χώρο των σχολικών μονάδων» σημείωσε η κα Σκούφα..

Νομοσχέδιο προς όφελος μόνο των μεγάλων εκπαιδευτηρίων

Η βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου να καλλιεργήσουν  για μια ακόμη φορά τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψουν την κοινωνία ενάντια στους εκπαιδευτικούς. «Ανήκετε όμως στο Υπουργείο Παιδείας και ως τέτοιο οφείλετε να επανεκπαιδεύσετε όλη την κοινωνία στην κατεύθυνση, όμως, της ανάδειξης και του σεβασμού του έργου, του ρόλου, της προσωπικότητας των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών λειτουργών», επεσήμανε και τόνισε:. «Πιστεύετε, επιπλέον, στην αυτορρύθμιση -όπως λέτε- της αγοράς. Σκέφτεστε, όμως, καθόλου τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που έχει αυτή η αυτορρύθμιση; Σας αφορά κατ’ ουσίαν να επιβιώσει μόνο το 20% των επιχειρήσεων, να επιβιώσει, δηλαδή, το μεγάλο ψάρι τρώγοντας το μικρό, γιατί, από ό,τι διαπιστώνουμε, αυτό εφαρμόζετε ως Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Τώρα έχουμε αυτή την πρακτική του κλεισίματος των πολλών χιλιάδων μικρών, τον αφανισμό της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας και στο χώρο της εκπαίδευσης.  Στέλνετε στον Καιάδα τα πολυάριθμα κέντρα ξένων γλωσσών, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, φυσικά όχι προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας, αλλά προς όφελος μόνο των μεγάλων εκπαιδευτηρίων και των ιδιοκτητών τους. Ο λόγος προφανής και εύλογος: σας ενδιαφέρει η ευημερία των λίγων, των ημετέρων και του μεγάλου κεφαλαίου, η ευημερία, δηλαδή, των χρηματοδοτών και υποστηρικτών σας», κατέληξε η κα Σκούφα.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kFgTMamVIUU&feature=emb_logo[/youtube]