Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες του Τουρισμού Συνάντηση της βουλεύτριας Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) Μπ. Σκούφα με τουριστικούς φορείς της Πιερίας

Κοινωνία Πολιτική Τουρισμός

Η αγωνία των επαγγελματιών του Τουρισμού της Πιερίας για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες σε αυτές, την επόμενη μέρα του κλάδου, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ο ατυχής –όπως τελικά αποδείχθηκε- χειρισμός της κυβέρνησης όσον αφορά τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ως προς την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που είχε η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Μπέττυ Σκούφα την Παρασκευή 18/7/2020 στην Παραλία Κατερίνης με τουριστικούς φορείς του νομού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα Ευαγγελία Λάμπρου Ξυπτερά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας κ. Γρηγόρης Βειδαμενίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Επαγγελματιών Παραλίας «Κερδώος Ερμής» κ.Αριστοτέλης Καραθανάσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων Ολυμπιακής Ακτής κ. Θωμάς Τουργαϊδης, τα μέλη της Τ. Κοινότητας Παραλίας και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων κα. Ζωή Γαλαξίδου, κ. Αντώνης Χολέβας, επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.

Η τραγική κατάσταση στον τουριστικό κλάδο. Οι απαραίτητες αντιπροτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι τουριστικοί φορείς, η καλοκαιρινή σεζόν έχει πλέον τελειώσει και δεν τρέφουν πολλές ελπίδες πως τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Ήδη ο Ιούλιος χάθηκε και είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσο θα έλθουν τουρίστες στον Αύγουστο. Οι αιφνίδιες αποφάσεις της κυβέρνησης που λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα το αιφνίδιο κλείσιμο των συνόρων με την Σερβία, αλλά και η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι τουρίστες που έρχονται οδικώς στη Β. Ελλάδα από τον Προμαχώνα, τα τεστ των 72 ωρών που λειτούργησαν αποτρεπτικά, αφενός λόγω της δυσκολίας που υπάρχει να γίνουν στις χώρες προέλευσης των τουριστών, αφετέρου λόγω του κόστους που ανεβαίνει πολύ ανά άτομο, όλα αυτά λειτούργησαν αρνητικά με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις να «πέφτουν βροχή», να προτιμώνται άλλες χώρες και η πληρότητα να έχει πέσει στα Τάρταρα.

Ενδεικτικό της άδικης μεταχείρισης και της προχειρότητας των χειρισμών, είναι όπως είπαν οι τουριστικοί φορείς, το γεγονός πως όσοι έρχονται οδικώς πρέπει να έχουν τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ μαζί τους, ενώ για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς τα τεστ διενεργούνται μόνο δειγματοληπτικά.

Το βασικό αίτημα του κλάδου είναι να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων, μέτρα που θα βασίζονται στην επιδότηση και την παροχή πραγματικής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και όχι σε δανεισμό, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και επί της ουσίας να επιβιώσουν μέχρι την επόμενη σεζόν.

Η κα Σκούφα

Από την πλευρά της η βουλεύτρια Πιερίας κα Σκούφα, εξέφρασε την απογοήτευση και την αντίθεσή της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε τόσο δύσκολους καιρούς με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού και όχι μόνο να πλήττονται βάναυσα, από πλευράς κυβερνήσεως δεν υπάρχει κανένας καθολικός κι έγκαιρος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υλοποιούνται μόνο άναρχες κινήσεις, χωρίς πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων, χωρίς γνώση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνητικές αποφάσεις στους επαγγελματίες της Πιερίας και της Β. Ελλάδας γενικότερα.

Πρόσθεσε ότι στο μέτρο που της αναλογεί και ως συνέχεια των παρεμβάσεων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει σε συνεννόηση και συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς από τον Μάρτιο, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα πρόσφορα κοινοβουλευτικά μέσα για την ανάδειξη όλων των πτυχών των προβλημάτων που οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν.