Άλλη μια παγκοσμίως διάκριση για τα προϊόντα μας ήρθε για να μας γεμίσει περηφάνια. Μετά τη πετυχημένη πορεία των Πιερικών Οίνων τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς διεθνείς βραβεύσεις για την ποιότητά τους, μια ακόμη πολύ σημαντική διάκριση για ένα ακόμη Πιερικό προϊόν ταυτότητας της καρποφόρησε.
Με αργυρά μετάλλια στις αποσκευές του επέστρεψε στην Πιερία από διεθνείς διαγωνισμούς που στοχεύουν στην προώθηση των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων υψηλής ποιότητας το βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο “MYST®”. Το ελαιόλαδο “MYST®” βραβεύτηκε με Ασημένιο Βραβείο Ποιότητας στην Ιαπωνία JOOP 2020, με Ασημένιο Βραβείο Ποιότητας στο Λονδίνο IOOC 2020. Το “MYST®” βραβεύτηκε και στην Αθήνα με Ασημένιο Βραβείο Ποιότητας ATHIOOC 2020.
Στους παραπάνω ποιοτικούς διαγωνισμούς ελαιολάδου τα συμμετέχοντα ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο και από πολλές ελαιοπαραγωγικές χώρες, περνούν από απαιτητικές διαδικασίες τυφλής γευσιγνωσίας (blind tasting), όπου ειδικοί γευσιγνώστες ελαιολάδου (expert panel tasters) διεθνούς κύρους και αξίας, αξιολογούν και επιβραβεύουν την ποιότητα τους.
Η βράβευση του “MYST®” ήταν το αποτέλεσμα μίας οικογενειακής επιχειρησιακής προσπάθειας όπου με υπομονή και επιμονής των μελών της, πατώντας πάνω στο πλαίσιο ανάδειξης των ποιοτικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας οδήγησαν στην παραγωγή ενός εξαιρετικού ελαιολάδου που έχει πάρει τον δρόμο του για τις αγορές του εξωτερικού.
Η οργανική παραγωγική βάση του εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο “MYST®” βρίσκεται εξολοκλήρου στην Πιερία. Η βιολογική καλλιέργεια των ελαιόδεντρων γίνεται στους ιστορικούς ελαιώνες του Ολύμπου στην περιοχή της Λεπτοκαρύας. Η τυποποίηση και η συσκευασία του ελαιολάδου γίνεται σε πιστοποιημένο αδειοδοτημένο εργαστήριο (EL 40678) το οποίο ανήκει στην οικογενειακή επιχείρηση συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καθετοποίηση της παραγωγής.
Το βραβευμένο βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο “MYST®” παράγεται από ελιές μία ντόπιας ποικιλίας της Πιερία, την Σκοτινιώτικη, που δίνει ένα πολύ ξεχωριστό ελαιόλαδο. Με θαυμάσια φρουτώδης ελαφριά πικάντικη γεύση καθώς και ελαφρώς πικρή και με υπέροχο άρωμα. Η συγκεκριμένη μεσόκαρπη ντόπια ποικιλία ανάλογα την περιοχή που καλλιεργείται στην Πιερία ονομάζεται επίσης Πιερίας , Κατερίνης, ή Κολινδρινή. Το βάρος των καρπών της κυμαίνεται από 3,00 – 5,49 γραμμάρια και καλλιεργούνται τόσο για την παραγωγή ελαιόλαδου όσο και βρώσιμων ελιών. Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου γίνεται πρώιμα στα τέλη Οκτωβρίου, επιλεκτικά από οποιοδήποτε σημεία των ελαιώνων ανάλογα την επιθυμητή ωρίμανση του για να επιτευχτεί το εξαιρετικό αποτέλεσμα δίνοντας την δυνατότητα να παράγεται ένα πολύ ξεχωριστό ελαιόλαδο με οξύτητα 0,2-0,5% ταυτόχρονα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.
Η βράβευση του Πιερικού ελαιολάδου αποτελεί μία τεράστια διάκριση που ανεβάζει γενικά τον πρωτογενή τομέα της Πιερίας μας σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα, λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ακόμη αναγνώριση της αξεπέραστης ποιότητάς του.
Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας