Κατερίνη- Καθαρισμός μνημείων και κοινόχρηστων χώρων» από ρυπάνσεις και graffiti

Κοινωνία

Μια πρωτοβουλία ευαισθησίας για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας ανέλαβε η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης και σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο, προχώρησε στον καθαρισμό από χημικές, οργανικές ρυπάνσεις ή graffiti κ.α. μνημείων, δημόσιων γλυπτών, κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων πολιτιστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.

Επίκεντρο της δράσης σε πρώτη φάση, ο καθαρισμός της πρόσοψης, των γύρω μαρμάρινων παραστάσεων και του εξωτερικού δαπέδου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, που είχαν να καθαριστούν 20 και πλέον χρόνια. Οι παρεμβάσεις άλλαξαν σημαντικά την όψη σε ένα πολυσύχναστο σημείο – «βιτρίνα» της πόλης, καθώς και την πρώτη εικόνα που προσλαμβάνει ο επισκέπτης, στο πάρκο – τοπόσημο της Κατερίνης.

Παράλληλα, με την απολύτως φιλική προς το περιβάλλον και τις ευαίσθητες επιφάνειες, αυτή τεχνική καθαρισμού (υδροβολή) χωρίς να φθείρονται στο παραμικρό υλικά όπως π.χ. το μάρμαρο, καθαρίστηκαν ήδη ο χώρος δίπλα από την πιάτσα του ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ Κατερίνης (απέναντι από το παλαιό νοσοκομείο), το μνημείο της πολύτεκνης μάνας, στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, γλυπτά εντός του πάρκου, το συντριβάνι στην είσοδο του πεζόδρομου (Πλάτανος) κ.α.

Η εξόρμηση – επιχείρηση καθαρισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη και τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθεί στην πλατεία και στο άγαλμα της Ελευθερίας, στο μνημείο της πλατείας Γενοκτονίας (19ης Μαΐου), στα αγάλματα της πλατείας Ηρώων, στα κανόνια (είσοδος του πάρκου από την οδό 7ης Μεραρχίας), στο αμφιθέατρο, στα συντριβάνια του πάρκου κ.α.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος επισημαίνει: «Ο σεβασμός των δημόσιων χώρων αποτελεί συλλογική ευθύνη και υποχρέωση όλων της πολιτών της Κατερίνης. Στο πλαίσιο αυτό, η καθαριότητα για την παρούσα Δημοτική Αρχή δεν είναι μια τυπική διαδικασία, δεν είναι μόνο η αποκομιδή των απορριμμάτων ή η περισυλλογή φύλλων από πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους. Για εμάς, η καθαριότητα είναι πολιτισμός, επομένως είναι και ο ευπρεπισμός των δημοσίων κτιρίων και μνημείων της πόλης μας, η ανάδειξή τους, η βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης».

Όπως τονίζει από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ.Κατερίνης, Γιώργος Κυριακίδης: «Σε μια δύσκολη, από κάθε άποψη, εποχή, πέρα από όλα όσα συνεχίζουμε να κάνουμε, αποφασίσαμε και ευπρεπίσαμε το Πνευματικό μας Κέντρο, τα γύρω μνημεία και χώρους. Όλα αυτά ήταν μαυρισμένα, εδώ και χρόνια, λόγω παραμέλησης. Τα καθαρίσαμε και τα αναδείξαμε. Μαζί με αυτά καθαρίσαμε και το πεζοδρόμιο της πιάτσας όπου σταθμεύουν τα οχήματα του ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ Κατερίνης. Γενικά, με όλες αυτές τις παρεμβάσεις μας που συνεχίζονται αλλάζει σημαντικά η όψη στις πολυσύχναστες από κόσμο και επισκέπτες περιοχές της πόλης. Θέλουμε να ελπίζουμε και ζητάμε προς αυτή την κατεύθυνση  και τη συνεργασία των πολιτών, προκειμένου όλοι αυτοί οι χώροι να παραμείνουν καθαροί».