Μηδαμινό ενδιαφέρον για αγορά οικοπέδων – φιλέτων σε Πιερία και Χαλκιδική

Κοινωνία Οικονομία

Στο παρελθόν τα οικόπεδα, όταν ήταν πρώτα στο κύμα ενεργοποιούσαν τα αντανακλαστικά των επενδυτών με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται ανάρπαστα.

Η εικόνα πλέον έχει αλλάξει με την προσφορά ακόμη και για οικόπεδα φιλέτα τόσο σε Χαλκιδική όσο και σε Πιερία, να υφίσταται και να αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς, με τη ζήτηση όμως να είναι σχεδόν ανύπαρκτη.  

Οι επενδυτές που είναι εξαφανισμένοι από την κτηματαγορά, τηρούν στάση αναμονής μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε πιθανολογείται το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και ακολουθούν το ρητό «βλέποντας και κάνοντας».

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων, όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, δεν φαίνονται στην πλειονότητα τους, διατεθειμένοι, να ρίξουν τις τιμές, όταν μάλιστα διαθέτουν μεγάλα οικόπεδα σε σημεία  «κλειδιά», ή είναι  παραθαλάσσια.

Αυτή η κατηγορία των ιδιοκτητών εκτιμά πως κρατώντας την κυριότητα του οικοπέδου, δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα, όταν πλέον θα έχει καταλαγιάσει η «σκόνη» που έχει σηκώσει η πανδημία και εκλείψει η ανασφάλεια, θα κατορθώσει να τα πουλήσει στην αρχική αιτούμενη τιμή, εξασφαλίζοντας στην περίπτωση αυτή τόσο τους ίδιους, όσο και τα παιδιά τους.

Η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από κατασκευαστικές προκειμένου να υλοποιήσουν σε προβεβλημένα και μεγάλα οικόπεδα τουριστικές υποδομές – την ώρα που εξαιτίας του κορωνοϊού- ο τουρισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υψηλού ρίσκου επένδυση- δεν φαίνεται να πτοεί τους εν λόγω οικοπεδούχους που διατηρούν τις αρχικές τους απαιτήσεις.
Στον αντίποδα βρίσκονται κάποιοι ιδιοκτήτες, που ζορίζονται οικονομικά και αποφασίζουν να ρίξουν την τιμή του οικοπέδου τους, ακόμη και κατά 40 ή 50% προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστικό ή να δελεάσουν την ενδιαφερόμενο αν, ήδη, υπάρχει.

Κάνοντας μία αναζήτηση σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων καταγράφεται πληθώρα οικοπέδων και αγροτεμαχίων που πωλούνται σε τιμές που καθορίζονται από την περιοχή, το σημείο, την έκταση, αλλά και τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα.

Στην Πιερία, στη Λεπτοκαρυά, οικόπεδο 11.000 τμ, πωλείται προς 950.000 ευρώ. Στην αγγελία αναφέρεται πως ενδείκνυται για τουριστική μονάδα.

Οικόπεδο 500 τμ και πάλι στην Λεπτοκαρυά πωλείται προς 24.900 ευρώ. Η θάλασσα, σύμφωνα με την αγγελία, απέχει 5 λεπτά.

Οικόπεδο 1000 τμ στους Νέους Πόρους, 50 μέτρα από τη θάλασσα πωλείται προς 750.000 ευρώ.

Στην Πλάκα Λιτοχώρου, οικόπεδο 5.000 τμ πωλείται προς 1,05 εκατ. ευρώ. Είναι πρώτο στο κύμα και προτείνεται για εξοχικές κατοικίες.

Το βέβαιο είναι πως υπάρχει μία μεγάλη γκάμα οικοπέδων και αγροτεμαχίων προς πώληση. Το… αβέβαιο είναι πότε θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για μία επένδυση που είναι διαχρονική και συνοδεύεται από το ρητό «κανένας δεν έχασε αγοράζοντας γη».

Πηγή: voria.gr