Η 11η Φεβρουαρίου, Διεθνής Ημέρα Γυναικών & Κοριτσιών στην Επιστήμη, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τη συμβολή των γυναικών στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και να αναδείξουμε την ανάγκη για περισσότερες ίσες ευκαιρίες στον χώρο του STEM.
Το 1843 η Ada Lovelace έγραψε τον πρώτο αλγόριθμο για υπολογιστική μηχανή και θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια στην ιστορία. Το 1914 η Florence Parpart κατοχύρωσε πατέντα για ηλεκτρικό ψυγείο και συνέβαλε στην εξέλιξη του σύγχρονου πλυντηρίου. Το 1942 η Hedy Lamarr ανέπτυξε την τεχνολογία “frequency hopping”, πάνω στην οποία βασίζονται σήμερα το Wi-Fi και το Bluetooth. Το 1952 οι εικόνες ακτίνων Χ της Rosalind Franklin συνέβαλαν καθοριστικά στην κατανόηση της δομής του DNA. Το 2020 η Katalin Karikó πρωτοστάτησε στην τεχνολογία mRNA που οδήγησε στην ανάπτυξη νέας γενιάς εμβολίων.
Τα παραδείγματα αυτά υπενθυμίζουν ότι οι γυναίκες βρίσκονται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής καινοτομίας. Είναι ευθύνη όλων μας να ενθαρρύνουμε περισσότερα κορίτσια να ακολουθήσουν επιστημονικές καριέρες, να στηρίξουμε την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου κάθε νέο μυαλό μπορεί να εξελίσσεται χωρίς περιορισμούς.
Άννα Τζήκα
Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Πιερίας

