«Την εφαρμογή κανόνων ισονομίας για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητά ο Σπύρος Κουλκουδίνας»

Πολιτική

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση σε δύο υπουργούς, ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας αναδεικνύει ένα υπαρκτό ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν καταταγεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2011.

Αφορά στο δικαίωμα  εξαγοράς πλασματικού χρόνου για τα τέκνα τους όπως ισχύει και για άλλους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρει ο Σπύρος Κουλκουδίνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί αλλά από  την άσκηση αυτού του δικαιώματος έχουν εξαιρεθεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κατατάχθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ο Βουλευτής,  στα πλαίσια της ισονομίας, χαρακτηρίζει εύλογο το αίτημα να υπάρξει πρόβλεψη για την παροχή του δικαιώματος εξαγοράς πλασματικού χρόνου (έως και πέντε έτη) στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ( που έχουν καταταγεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2011) για τα τέκνα τους, όπως ισχύει και για άλλους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ.

Τονίζει μάλιστα ότι «βασικό θεμέλιο της αρχής της  ισονομίας των πολιτών είναι η ισότιμη αντιμετώπιση ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Σπύρου Κουλκουδίνα προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια Νικόλαο

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κα Κεραμέως Νίκη

ΘΕΜΑ: «Παροχή δικαιώματος εξαγοράς πλασματικού χρόνου (έως και πέντε έτη)  στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τα τέκνα τους, όπως ισχύει και για άλλους  ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ.»

Κύριοι Υπουργοί,

 Βασικό θεμέλιο της ισονομίας των πολιτών είναι η ισότιμη αντιμετώπιση ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Στην περίπτωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχει καταγραφεί μια ανισότητα σε ότι αφορά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Συγκεκριμένα:

-Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί.

-Από την άσκηση αυτού του δικαιώματος έχουν εξαιρεθεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κατατάχθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Είναι εύλογο το αίτημα, στα πλαίσια της ισονομίας, να υπάρξει πρόβλεψη για την παροχή του δικαιώματος εξαγοράς πλασματικού χρόνου (έως και πέντε έτη) στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (που έχουν καταταγεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2011)  για τα τέκνα τους, όπως ισχύει και για άλλους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.Εξετάζεται από την κυβέρνηση η αναγνώριση πλασματικού χρόνου (έως και πέντε έτη) για τα τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κατατάχθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011, με θεσμοθέτηση της εξαγοράς με ασφαλιστική εισφορά 6,67%, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ασφαλιστικού πλαισίου και  με τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας