Κερδοσκοπία – σοκ: Έως 6.000% οι μάσκες κατά του κοροναϊού

Κοινωνία Οικονομία

Διαφορές μέχρι και 6.000% έχουν οι μάσκες κατά του κορωνοϊού που προμηθεύονται νοσοκομεία αλλά και άλλοι φορείς! Αυτό αποκαλύπτεται από σειρά εγγράφων που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» με σχετικούς πρόσφατους διαγωνισμούς και τα οποία προκαλούν πλήθος ερωτημάτων για τεράστια περιθώρια κέρδους από την πώληση του κυριότερου προστατευτικού μέσου για τον Covid-19. Στο ίδιο προϊόν υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο κόστος αγοράς από κρατικές υπηρεσίες – κυρίως από την περιφέρεια -, γεγονός που προκαλεί υπόνοιες για παράνομες συναλλαγές και συνεννοήσεις ή σε τρικ με τεχνητές ελλείψεις κ.λπ. για να αυξάνεται το κόστος.

Με στελέχη του Μαξίμου να έχουν πληροφορηθεί αυτή την κατάσταση με το κυμαινόμενο, αυξομειούμενο κόστος της αγοράς των μασκών και να μιλούν για μια «προβληματική ασυδοσία» και πιθανές μεθοδεύσεις κρατικών παραγόντων και ιδιωτών. Κι όλα αυτά ενώ από σήμερα η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική για τους πολίτες και η απόκτησή τους θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σε προμήθεια λοιπόν που είχε πραγματοποιήσει στις 13 Απριλίου 2020 μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας η αξία αγοράς της κοινής χειρουργικής μάσκας εμφανίζεται από 0,02 έως 0,04 ευρώ και εκείνη της υψηλής προστασίας χωρίς βαλβίδα προσδιορίζεται σε 4,88 ευρώ.

Ωστόσο σε αγορά σχετικά σημαντικής ποσότητας (15.000 «κομμάτια») της ίδιας απλής μάσκας από νοσηλευτικό ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη το κόστος αγοράς εκτοξεύεται σε 0,583 ευρώ. Δηλαδή περίπου 30 φορές μεγαλύτερη εκείνης του νοσοκομείου της Αθήνας. Από την άλλη, πανεπιστημιακός φορέας αλλά και νοσοκομείο αγοράζουν τη συγκεκριμένη απλή μάσκα ένα ευρώ, ενώ εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Θράκη σπεύδουν να την αγοράσουν σε τιμή 1,3 ευρώ, δηλαδή με αξία σχεδόν 65 φορές μεγαλύτερη αυτή του νοσοκομείου της Αθήνας!

Εντυπωσιακά είναι και τα έγγραφα που αποκαλύπτονται για τις μάσκες υψηλής προστασίας που το νοσοκομείο της Αθήνας είχε αγοράσει 4,88 ευρώ. Υγειονομικές Αρχές στην Κεντρική Ελλάδα φαίνεται τις ίδιες μάσκες να τις αγοράζουν 3,7 ευρώ, δηλαδή κατά 25% λιγότερο

Ωστόσο εντυπωσιάζει ότι σε προμήθεια 1.000 τέτοιων μασκών σε νοσοκομείο της Μακεδονίας η τιμή εκτοξεύεται στα 6,254 ευρώ (δηλαδή σχεδόν 70% μεγαλύτερη τιμή) από εκείνη των υγειονομικών υπηρεσιών μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Ακόμη σε νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας οι 500 μάσκες υψηλής προστασίας αγοράστηκαν η καθεμία σε ακόμη υψηλότερη τιμή (6,65 ευρώ). Επίσης τον περασμένο Μάρτιο είχε διαπιστωθεί ότι ενώ νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας έδινε 21 ευρώ για κάθε μάσκα υψηλής προστασίας, πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη Θράκη πλήρωνε μόνο 1,15 ευρώ το τεμάχιο.

Στη μαύρη αγορά

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν άρχισε να ενσκήπτει ο κορωνοϊός στη χώρα μας είχε προχωρήσει σε καταγγελία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που είχε καταγγείλει ότι «τα νοσοκομεία χρειάζεται να διαθέτουν μεγάλες ποσότητες μασκών αυτόν τον καιρό και έτσι θα αναγκαστούν να τις αγοράσουν στη «μαύρη αγορά». Μάλιστα, όλες οι εταιρείες για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια προφασίζονται ελλείψεις». Τότε υπήρχαν αναφορές για αύξηση της πώλησης της τάξεως του 300%, όμως στην πορεία αυτό σχεδόν δεκαπενταπλασιάσθηκε.

Αναφέρεται τέλος ότι, σύμφωνα με έρευνα των «ΝΕΩΝ», οι μάσκες στα φαρμακεία κοστίζουν περίπου 0,8 έως 1,3 ευρώ, ενώ πριν από την έξαρση του κορωνοϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, κόστιζαν 0,30 ευρώ. Σύμφωνα με αναφορές φαρμακοποιών οι μάσκες αυτές έρχονται κυρίως από την Κίνα με κόστος αγοράς από τους προμηθευτές της τάξεως του 0,40 ευρώ η καθεμία και οι φαρμακοποιοί πληρώνουν για να την αγοράσουν από 0,55 έως 0,65 ευρώ.

Πηγή:in.gr